Investície do nehnuteľností na Slovensku vlani dosiahli 853 mil. eur

Objem transakcií na trhu investičných nehnuteľností na Slovensku vlani prekonal aj najoptimistickejšie očakávania. Upozornila na to realitno-poradenská spoločnosť CBRE s tým, že pri náraste o 94 % dosiahol hodnotu 853 miliónov eur. Kým rok 2015 patril skôr priemyslu, minulý rok dominoval trh obchodných priestorov.
„Zaznamenávame nárast záujmu globálnych investorov o stredoeurópsky región, teda aj o Slovensko. Región ako taký je opäť v hľadáčiku veľkých realitných hráčov, čo nahráva ďalšiemu očakávanému rastu objemu zahraničných investícií aj v nasledujúcom období,“ uviedol riaditeľ oddelenia investičných nehnuteľností v CBRE Slovensko Marián Mlynárik.
Dôvodom je podľa neho najmä dostatok likvidity na globálnom trhu a záujem o vyššie výnosy, ktoré tento región ponúka. V tomto smere môže práve slovenský trh ponúknuť omnoho zaujímavejšie investičné príležitosti oproti okolitým krajinám.
„Slovensko generuje v priemere o 1 až 1,5 % vyššie výnosy v porovnaní s Českom a Poľskom, pričom makroekonomické riziká týchto krajín sú veľmi podobné. Významným rozdielom je však likvidita a veľkosť trhu, ktorá tento rozdiel spôsobuje,“ zhodnotil Mlynárik.
Poukázal tiež na to, že zatiaľ čo v minulosti sa záujem zahraničných investorov sústreďoval skôr na ČR a Poľsko, v roku 2017 sa očakáva pozvoľný presun investícií na Slovensko, do Maďarska či Rumunska. Za obmedzujúci faktor však označil limitovaný počet kvalitných investičných príležitostí.
V počte a objeme ukončených transakcií vlani dominoval segment maloobchodu, ktorý zaznamenal 11 zobchodovaných retailových celkov v hodnote 417 miliónov eur. Ide tak o medziročný nárast na úrovni 188 %.
Medzi najvýznamnejšie transakcie patril predaj bratislavského obchodného domu Central za 175 miliónov eur a predaj obchodného centra Laugaricio v Trenčíne. V nasledujúcich mesiacoch sa dajú podľa poradenskej firmy očakávať aj ďalšie významnejšie obchody, a to najmä v regionálnych mestách.
Po výraznom útlme v roku 2014 a následnej stabilizácii v roku 2015 narástol aj segment kancelárskych budov s transakciami v objeme 118 miliónov eur. Medziročne sa tak zvýšil o viac ako 10 %. K najvýznamnejším transakciám zaradila CBRE predaj centrály spoločnosti Dell, kancelárskej budovy Europeum na Hodžovom námestí či Twin City A v Bratislave.
V segmente priemyselných nehnuteľností dominoval predaj logistických parkov patriacich spoločnosti HB Reavis na Slovensku a v ČR do portfólia austrálskej skupiny Macquarie Capital Group v celkovej hodnote 79 miliónov eur.
„Za ostatných 18 mesiacov prešla veľká časť priemyselných nehnuteľností do portfólií významných medzinárodných realitných hráčov formou priameho nákupu nehnuteľností, respektíve tzv. platformových akvizícií,“ priblížil Mlynárik.
Spoločnosť očakáva, že významné transakcie sa v budúcnosti udejú najmä v oblasti kancelárskych nehnuteľností. Pre rekordný objem prebiehajúcej výstavby administratívnych objektov v Bratislave môžu svojho majiteľa v nasledujúcich dvoch rokoch zmeniť viaceré nové budovy A štandardu za predpokladu, že sa ich podarí naplniť kvalitnými nájomcami s dlhodobými nájomnými zmluvami.

Súvisiace články

Aktuálne správy