Čo ak? Desať prekvapení tohto roku, s ktorými trhy nepočítajú

, Business Insider Foto: SITA;TASR/AP

Byron Wien je členom vedenia investičnej spoločnosti Blackstone a sám je považovaný za veľmi úspešného investora. Aktuálne zverejnil svojich "desať prekvapení roka 2017", pri ktorých podľa neho existuje viac ako 50 % pravdepodobnosť, že k nim dôjde. Naopak trhy očakávajú, že by sa mohli naplniť s pravdepodobnosťou menšou ako 30 %.

Trump môže výrazne zmierniť svoju rétoriku.
"Posunie sa zo svojich extrémnych postojov, a to vo všetkých významných oblastiach," hovorí investor. Trump podľa neho napríklad sľúbil, že ukončí rad významných dohôd, je ale možné, že nakoniec k ničomu takému nedôjde. Dohody budú len pozmenené a "kôš zostane prázdny".

Rast americkej ekonomiky sa môže dostať nad 3 %.
Môže sa tak stať vďaka zníženiu daní, "konštruktívnejším obchodným dohodám", zníženej regulácii a rastu produktivity.

Index S & P 500 sa dostane na 2 500 bodov.
Dotlačí ho tam viera investorov vo vyšší dlhodobý rast americkej ekonomiky a obmedzenie obáv z rastúcich rozpočtových deficitov.

Euro sa dostane pod paritu s dolárom.
Podľa investora môže byť rok 2017 rokom významných posunov na menových trhoch. Japonský jen sa môže k doláru dostať na kurz 130 a to pomôže japonským exportom. S približujúcim sa Brexitom sa libra k doláru dostane na kurz 1,1, čo do Veľkej Británie priláka množstvo turistov a vyvolá vlnu špekulácií na realitnom trhu. A ako bolo spomenuté, euro sa môže dostať pod paritu s dolárom.

Výnosy desaťročných amerických vládnych obligácií sa dostanú k 4 %.
Došlo by k tomu na základe silnejšieho ekonomického rastu, vďaka inflácii približujúcej sa k 3 % a obnovenému dopytu po kapitále.

Angela Merkelová prehrá v októbrových voľbách.
V Európe tak dôjde k významnému rastu vplyvu populistov. Európski voliči budú ďalej spochybňovať existenciu EÚ a na konci roka sa bude aktívne diskutovať o tom, že EÚ skončí a k tomu nastane návrat k používaniu rôznych mien v krajinách eurozóny.

Cena ropy zostane pod 60 dolármi za barel.
Dôvodom má byť pretrvávajúci pretlak ponuky na trhu. Ten bude odrazom vyššieho objemu ťažby v USA, ku ktorému napomôže zníženie regulačnej záťaže.

Donald Trump pochopí, že sa v prípade Číny mýlil.
Dôjde mu, že čínska mena už nie je podhodnotená, ale jej kurz je naopak príliš silný. Jüan následne oslabí, čo sa prejaví pozitívne na čínskych exportoch, a Trump nebude zavádzať žiadne tarify a ďalšie opatrenia na obmedzenie medzinárodného obchodu.

Dôjde k rýchlejšiemu rastu japonskej ekonomiky.
Na japonský akciový trh sa dostaví rally. Príčinou bude silnejší rast čínskej ekonomiky a v Spojených štátoch. Japonská ekonomika dosiahne prvýkrát po niekoľkých desaťročiach rast presahujúci 2 % a japonské akcie zaznamenajú jednu z najvyšších návratnosťou medzi vyspelými trhmi.

ISIS sa stane oveľa menšou hrozbou, než predstavuje teraz.
Situácia na Blízkom východe sa upokojí. Donald Trump bude spolupracovať s Vladimirom Putinom a dohodnú pokoj zbraní v Sýrii. Moc ISIS potom významne klesne.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy