Jeden z najstarších, alebo radšej jeden z najpoužívanejších: Ktorému indexu by ste dali prednosť?

, Price Action Lab Blog Foto: SITA/AP

Niekedy sa investori pustia do debaty, ktorý index má väčší význam. Je lepší index Dow Jones Industrial Average, alebo S&P 500? Prvý index je jedným z najstarších na trhu, druhý je medzi investormi v súčasnosti asi najpoužívanejší a má širší záber.

Dow je často sledovaný kvôli určitej tradícii, v súčasnosti zaujíma médiá jeho hodnota 20-tisíc bodov.
S&P 500 však zahŕňa niekoľkonásobne viac titulov. Pôsobí ako vierohodný indikátor diania na trhu, najmä vďaka svojej konštrukcii. Váhy akcií sú podľa trhovej kapitalizácie, nie podľa nominálnej ceny akcií ako v prípade Dow.

Rozdiel v dlhodobej výkonnosti, napriek veľkým rozdielom v ich konštrukcii, je ale prakticky zanedbateľný. V porovnaní ročnej výkonnosti (total return, teda vrátane dividend) oboch ETF a rozdielu vo výkonnosti vyplýva, že výkonnosť Dow je lepšia v priemere o 1 percentuálny bod ročne.

Pri výkonnosti samotných indexov bez započítania dividend je rozdiel 0,56 percentuálneho bodu v prospech S & P 500. Silné býčie trendy od 90. rokov urobili svoje. V čase vlády medveďov naopak za starším kolegom zaostáva. Vyššia volatilita je daná väčším množstvom titulov, ale tiež tým, že veľké spoločnosti v Dow sa vyznačujú všeobecne menšou volatilitou a stabilnejšími výnosmi.

Hoci si mnoho investorov myslí, že Dow je v súčasnosti už zastaraný ukazovateľ sledujúci málo akcií, stále má však svoj význam. Najmä pre investorov, ktorí chcú investovať do akciového indexu s nižšou volatilitou, môže byť zaujímavejší.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy