Slováci a zimná dovolenka: Radšej u nás, kratšie a častejšie

, poistenie.sk Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Podobne ako leto, aj zima má dovolenkárom čo ponúknuť. Tradičné lyžovačky či sánkovačky sú v plnom prúde. Najobľúbenejšie sú stále Tatry, no radi navštívime aj Liptov či zahraničie.

Nedávny prieskum realizovaný agentúrou 2muse pre Poštovú banku ukázal, že za oddychom chce túto zimu vycestovať približne 63 % Slovákov. Väčšina plánuje cestu do našich – slovenských stredísk, a približne jedna štvrtina opýtaných sa chystá do zahraničia. 7 % z nich sa rozhodlo pre exotiku.

Šetrní Slováci

Na relax vieme ušetriť. Drvivá väčšina opýtaných odpovedala, že dovolenku zaplatí z vlastných, prostriedkov. Možno aj preto je najhlavnejším atribútom výberu cena, no samozrejme vzhľadom na ponuku, možnosti aktivít (obľúbený wellness) a iné osobité preferencie. Priemerná hodnota, ktorú chceme na zimnej dovolenke minúť sa pohybuje do výšky 400 eur.

5 dní a jednodňové výlety

2muse tiež odhalila, že priemerná dĺžka tohtoročnej zimnej dovolenky Slovákov je 5 dní. Tento počet je porovnateľný s výsledkom prieskumu SACR, ktorý v mesiacoch júl až október 2016 skúmal naše dovolenkové zvyklosti. Ten ukázal, že polovica z nás strávi na dovolenke štyri až sedem dní, a niečo cez jednu štvrtinu, jeden až tri dni. Výsledok celkovo smeroval k záveru, že uprednostňujeme viac pobytov (výletov) počas roka na kratší čas. Skoro 70 % respondentov totiž odpovedalo, že dovolenku na Slovensku trávi viac ako jeden krát v roku.

Najobľúbenejšie destinácie

Najradšej dovolenkujeme v Tatrách, bez ohľadu na to, či je leto alebo zima.  Obľúbenými lyžiarskymi strediskami sú tradične tie v Nízkych Tatrách (Jasná), ale na svoje si prídete aj v iných oblastiach. V tesnom závese za Tatrami je napríklad Liptov a Orava. Zo zahraničných ciest v zime obľubujeme Alpy – najmä Rakúsko, menej Taliansko či Švajčiarsko. Za oddychom vyrážame aj do susedného Poľska, najmä do blízkych prihraničných stredísk.

Tento rok sme sa dočkali naozaj poriadnej snehovej nádielky, a preto by bola veľká škoda nevyužiť to. Keď sa na dovolenku vyberiete autom, dbajte rozhodne na povinnú zimnú výbavu. Ak prepravujete lyže či snowboardy, siahnite rozhodne po strešnom nosiči či boxe. V prípade, že dovolenku strávite v zahraničí, nezabudnite ani na cestovné poistenie s pripoistením športov, prípadne pátrania a záchrany.

Autorom je Ľubomíra Ivanková, redaktorka portálu Poistenie.sk

Súvisiace články

Aktuálne správy