George Soros: Demokracia je v kríze na celom svete, v Európe hrozí Putinova dominancia

, Project Syndicate Foto: TASR/AP

Demokracia je v "kríze" aj vďaka vzostupu mafiánskych typu štátov s fašistickými diktatúrami. Situácia sa nezmení ani s prezidentovaním Donalda Trumpa. Takéto varovania vypustil ešte koncom decembra miliardár a investor George Soros.

Dôvod, prečo sa svet ocitol v tejto situácii je, že lídri zlyhali. Dospel k záveru, že "elity ukradli voličom ich demokraciu," s odvolaním sa na Brexit a americké prezidentské voľby.

86-ročný investor maďarského pôvodu sa netají tým, že nebol na strane Trumpa. "Demokracia je v kríze. Dokonca aj v USA, poprednej svetovej demokracii, kde si zvolili za prezidenta podvodníka a kvázi diktátora." Výsledok prezidentských volieb v USA znamená, že krajina bude tráviť viac času rokovaniami o vnútorných problémoch menšín, ktoré sú najviac ohrozené, než by sa snažila napĺňať tradičnú funkciu presadzovania demokracie na celom svete, varoval Soros.

Demokracia "dokáže byť pružná" v Spojených štátoch, ale Trump "bude mať väčšiu afinitu s diktátormi", ktorí budú môcť pokračovať vo svojej ceste bez akýchkoľvek zásahov tak, ako bude nový prezident preferovať dohody bez uznávania základe princípov, napísal Soros.

Soros opätovne zopakoval svoje obavy, že Európska únia, ktorá utrpela kvôli výsledku hlasovnia o Brexite, a odmietnutí ústavných reforiem zo strany talianskych voličov v roku 2016, je stále viac zraniteľnejšia. A zopakoval obavy, že ruský prezident Vladimir Putin vyhľadáva priestor na presadzovanie svojho vplyvu v celej Európe. Varoval, že ak ruský vodca využíva "dezinformácie a falošné správy" na ovplyvnenie veľkých európskych volieb, tak ako to údajne urobil v amerických voľbách, potom čakajú EÚ ťažkosti. "Vo Francúzsku sú dvaja poprední súperi naklonení Putinovi a túžia ho upokojiť. Ak niektorý z nich  vyhrá, Putinova dominancia v Európe sa dá považovať za hotovú vec," povedal Soros.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy