Senior účet zadarmo: Mnohí platia, aj keď nemusia

, Finančná Hitparáda Foto: thinkstock

Pokorením dôchodkového veku prichádza obdobie rôznych zliav. Tie však neprichádzajú automaticky, treba o ne žiadať. A dôležité je vedieť, o čo a kde treba žiadať.

Kto si ako pracujúci zvykol na zasielanie peňazí na účet, od toho už pravdepodobne neupustí. Platenie prevodným či trvalým príkazom je neporovnateľne pohodlnejšie než státie v rade na pošte a tiež finančne výhodnejšie než platenie poplatkov za poštové poukážky. Načo však za toto pohodlie platiť viac než treba? Zbytočne zaplatené poplatky zbytočne znižujú dôchodok.

Od banky netreba očakávať, že sama od seba zmení klientovi balík služieb na pre neho cenovo výhodnejší. Aj keď je v jej ponuke senior účet, klient potrebuje o ňom najprv vedieť a následne oň požiadať.

Skutočne je senior účet výhodnejší ako bežné balíky služieb? 

Áno, ale iba v rámci jednej banky. Pri porovnaní seniorského účtu jednej banky s bežným účtom konkurenčnej banky vidieť výrazný rozdiel v prospech účtu bez označenia „senior“. Ako je to možné?


– Senior, ktorý účet využíva iba na príjem peňazí a ich následný výber z bankomatu banky zaplatí ročne 15 až 24 eur.

– Senior, ktorý účet využíva iba na príjem peňazí a ich následný výber z bankomatu inej banky  zaplatí ročne 35,4 až 48 eur.

V oboch prípadoch je lákadlom nízky poplatok za senior účet vo výške 0,95 až 2,0 eurá mesačne (teda 11,40 až 24 eur za rok).


Priemerný starobný dôchodok má však takú výšku, že za bankový účet netreba platiť nič. Stačí si vybrať inú banku a bežný balík služieb. Kto si myslí, že najlepším spôsobom výberu  senior účtu je porovnať ponuku všetkých bánk s týmto produktom, je na omyle. "Do porovnania treba zaradiť aj bežné účty. Pri priemernej výške starobného dôchodku a bežnom využívaní bankových služieb (platby kartou a zriadenie inkasa či trvalého príkazu) ponúka dôchodcom účet zadarmo až päť bánk," vysvetľuje Pavel Škriniar, analytik portálu Finančná Hitparáda. 

Ako si nájsť výhodný bežný účet

Spravte si zoznam, koľko platieb a ich objem spravíte kartou, koľko výberov z bankomatov požadujete a koľko pravidelných úhrad potrebuje vykonať. Potom tieto parametre zadajte do internetového porovnávača a už stačí iba pozrieť na výsledky porovnania. Porovnávač za vás obehne všetky banky a zoradí ich podľa vami zvoleného kritéria.

Súvisiace články

Aktuálne správy