Nemcov rozhádala DPH: Drahšie mäso a mlieko pomôžu v boji proti zmene klímy

, ČTK Foto: thinkstock

V Nemecku sa rozhorel spor, či zvýšiť daň z pridanej hodnoty na mäso a mlieko. Podľa Spolkového úradu pre životné prostredie totiž živočíšne produkty prispievajú k poškodzovaniu klímy.

Niekoľko ministrov nemeckej vlády so zvýšením DPH nesúhlasí, informoval o tom server týždenníka Die Zeit.

Mäso, mlieko a ďalšie živočíšne produkty patria v Nemecku pod zvýhodnenú sedempercentnú sadzbu DPH. Úrad požaduje, aby sa po novom presunuli do bežnej sadzby DPH, ktorá je na úrovni 19 percent.

S tým nesúhlasí napríklad minister poľnohospodárstva Christian Schmidt (CSU), ktorý nechce "občanom, prostredníctvom penalizačnej dane predpisovať, čo majú jesť a piť". Od návrhu sa dištancovala ministerka pre životné prostredie Barbara Hendricksová (SPD). "Ide o návrhy Spolkového úradu pre životné prostredie, nie ministerstva pre životné prostredie," odkázala.

Správa úradu pre životné prostredie sa zaoberá predovšetkým poľnohospodárskymi dotáciami, ktoré majú škodlivý vplyv na životné prostredie a klímu. Kritizuje ambivalentný prístup nemeckej vlády, ktorá sa na jednej strane globálne niekoľkokrát zaviazala k boju proti zmene klímy, na druhej strane vydáva 57 miliárd eur na subvencovanie živočíšnej výroby. Tá podľa úradu výrazne prispieva k zmene klímy. Okrem dotácií správa kritizuje aj zvýhodnenú sadzbu DPH pre živočíšne výrobky a navrhuje zvýšiť DPH zo siedmich percent na 19.

Súvisiace články

Aktuálne správy