ČNB pokračovala v intervenciách na devízovom trhu aj v novembri

Česká národná banka (ČNB) pokračovala v intervenciách proti posilňovaniu koruny aj v novembri. Objem intervencií však bol minimálny.
ČNB v novembri nakúpila len 524 miliónov eur, pričom v predchádzajúcich dvoch mesiacoch celkom nakúpila 7,6 miliardy eur.
ČNB už počas trvania intervenčného režimu musela skúpiť na trhu celkovo vyše 30 miliárd eur, aby nedovolila českej korune posilniť pod hranicu 27 CZK/EUR. A je veľmi pravdepodobné, že ani zďaleka nejde o konečnú sumu.
S blížiacim sa koncom devízového režimu sa totiž snažia investori špekulovať o budúcom posilnení koruny. Okrem toho sa dá predpokladať, že o čo viac eur ČNB nakúpi pred uvoľnením koruny, o to hladší bude koniec intervenčného režimu.
Predsa len väčšina z týchto peňazí do ČR mierila len z dôvodu stávky na rýchle zhodnotenie. Preto investori neváhajú za svoje korunové úložky inkasovať záporné úroky a podobne ich netrápia ani záporné výnosy dlhopisov. A oni budú vlastne aj tí, kto rozhodne o tom, akým smerom sa koruna okamžite po exite vydá. Či zvíťazí stádový efekt, alebo premyslené vyberanie ziskov.
Zdá sa, že ČNB sa nemusela na devízovom trhu príliš snažiť ani v poslednom mesiaci minulého roka. Naznačuje to nielen vývoj likvidity v bankovom sektore, ale vlastne aj dnes zverejnený údaj o vývoji devízových rezerv. Tie v decembri vzrástli len približne o 600 miliónov eur na necelých 81 miliárd eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy