Fed môže zvyšovať sadzby rýchlejším tempom

Zrýchlenie plánovaného tempa sprísňovania menovej politiky môže byť podľa protokolu z decembrového zasadnutia americkej centrálnej banky potrebné v prípade vystupňovania inflačných tlakov.

Americká centrálna banka môže zrýchliť tempo sprísňovania menovej politiky, pokiaľ sa upevní hospodársky rast a miera nezamestnanosti klesne viac, než sa v súčasnosti očakáva. Vyplýva to z protokolu z decembrového zasadnutia banky, ktorý zverejnil Federálny rezervný systém v stredu. Fed minulý mesiac zvýšil svoju kľúčovú úrokovú sadzbu o štvrť percentuálneho bodu do pásma 0,5 až 0,75 percenta. Predstavitelia banky v tom čase uviedli, že vzhľadom na posilňovanie ekonomiky a očakávania vyššej inflácie sadzbu v roku 2017 postupne zdvihnú v troch krokoch. Zrýchlenie plánovaného tempa sprísňovania menovej politiky môže byť podľa protokolu potrebné v prípade vystupňovania inflačných tlakov. Centrálna banka tiež upozorňuje, že prípadné zmeny rozpočtovej a daňovej politiky po nástupe administratívy prezidenta Donalda Trumpa zvyšujú neistotu pri výhľade ekonomiky.
Na tlačovej konferencii po decembrovom zasadnutí šéfka Fed-u Janet Yellenová uviedla, že podľa nej ekonomika USA nepotrebuje stimuly, aké navrhuje novozvolený prezident Donald Trump, ktorý chce znížiť dane a investovať do infraštruktúry. Yellenová uviedla, že takáto politika pravdepodobne nezvýši zamestnanosť, keďže miera nezamestnanosti je teraz na úrovni 4,6 percenta, čo je deväťročné minimum. Terajšia nezamestnanosť je mierne nižšie pod úrovňou, o ktorú sa Fed z dlhodobého hľadiska snaží.
Centrálna banka USA teraz prognózuje, že miera nezamestnanosti v krajine do konca roku 2017 klesne na úroveň 4,5 percenta a na takejto úrovni zostane aj v roku 2018. Americké hospodárstvo podľa predpovede Fed-u v vlani vykázala rast o 1,9 percenta a v aktuálnom roku posilní o 2,1 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy