Český Travel Service si objednal ďalších 5 lietadiel Boeing 737 MAX

Najväčší český letecký dopravca Travel Service zvýšil svoju objednávku na nové lietadlá 737 MAX od Boeingu. S americkým výrobcom podpísal zmluvu na dodávku ďalších piatich strojov.
Česká firma má tak už objednaných celkovo 30 týchto lietadiel, ktoré má dostať v priebehu rokov 2018 až 2023. Cieľom nákupu je modernizácia a rozšírenie flotily. Prvý stroj má Travel Service dostať na budúci rok. Spoločnosť osem lietadiel priamo kúpi a 22 prevezme od lízingových spoločností. Cenníková cena jedného lietadla je okolo 100 miliónov USD (95,81 milióna eur).
„Do roku 2023 chce Travel Service prevádzkovať flotilu skladajúcu sa z 50 lietadiel, čo bude znamenať zdvojnásobenie počtu lietadiel oproti stavu v roku 2010. Boeing 737 MAX patrí k najmodernejším strojom pre stredné trate a nové lietadlá prispejú k zásadnej modernizácii a rozšíreniu flotily Travel Service, čo umožní otvorenie ďalších nových liniek,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Roman Vik.
Štvrtá generácia úspešného modelu 737 má dlhší dolet, nižšiu spotrebu paliva a pre cestujúcich má byť pohodlnejšie. Lietadlá 737 MAX, ktoré Travel Service získa, budú vybavené najmodernejšími technológiami palubného wi-fi systému. „Spoločnosť do budúcnosti plánuje tieto lietadlá tiež vybaviť satelitným pripojením systémom SATCOM, ktoré umožní cestujúcim, aby sa počas letu pripojili k internetu. Predpokladáme, že ponuka palubného servera bude rozmanitá a zaujímavá natoľko, že zabaví cestujúceho po celý čas letu,“ dodal technický riaditeľ Luděk Stašek.
Lietadlo bude mať 189 miest, rovnako ako existujúce verzie Boeingu, s ktorými Travel Service lieta.
Travel Service je verným zákazníkom Boeingu, lietadlá americkej spoločnosti tvoria základ jeho flotily. Celkom ich má 32, cez leto si občas ešte požičiava Airbusy. Jeden má aktuálne požičaný od Air Transat – širokotrupý A330 pre diaľkové lety, ten však používa hlavne pre poľský trh, v Česku sa s cestovnými kanceláriami nedohodol. Okrem toho má ešte štyri stroje Cessna 680 Citation Sovereign pre privátne lety.
Boeing má na lietadlá 737 MAX zatiaľ vyše 3000 objednávok. Prvé lietadlá si majú zákazníci prevziať v prvej polovici tohto roka. Veľké plány s nimi má napríklad nórsky dopravca Norwegian, ktorý chce s nimi vďaka dlhšiemu doletu lietať cez Atlantik. Z Edinburghu do New Yorku bude ponúkať letenky za 59 GBP (69,46 eura).
(1 EUR = 1,0437 USD; 1 EUR = 0,84945 GBP)

Súvisiace články

Aktuálne správy