Aktivita britského priemyslu stúpla na 2,5-ročné maximum

Index nákupných manažérov (PMI), ktorý zostavujú agentúra IHS Markit a inštitút CIPS, v decembri stúpol na 56,1 bodu z novembrovej hodnoty 53,6 bodu.

Aktivita v britskom priemyselnom odvetví v decembri posilnila. Index nákupných manažérov (PMI), ktorý zostavujú agentúra IHS Markit a inštitút CIPS, stúpol na 56,1 bodu z novembrovej hodnoty 53,6 bodu. PMI britského priemyslu sa tak vyšplhal na 2,5-ročné maximum. Prieskum ukázal, že produkcia odvetvia sa zvýšila, aby sa uspokojil väčší prílev objednávok. Tempo rastu výroby a nových objednávok patrili k najrýchlejším v 25-ročnej histórii prieskumu.
„Podpora konkurencieschopnosti vyplývajúca zo slabého výmenného kurzu libry bola nepochybne kľúčovým motorom nedávneho obratu,“ povedal Rob Dobson, ekonóm IHS Markit. Britskej ekonomike sa od odhlasovania odchodu krajiny z Európskej únie darí lepšie, ako mnohí prognostici predpovedali. Hospodárstvo neupadlo do recesie, ako mnohí očakávali, ale pokračovalo v raste. Išlo hlavne o výsledok poklesu libry, čo podporilo export a pomohli tomu aj ďalšie stimulačné opatrenia zo strany Bank of England, vrátane redukcie hlavnej úrokovej sadzby na rekordné minimum 0,25 percenta.
Hoci však britské priemyselné odvetvie sa zlepšuje, všeobecný názor je taký, že ekonomika Veľkej Británie v tomto roku ochabne, keďže sa zvýši neistota súvisiaca s brexitom. Britská premiérka Theresa Mayová naznačila, že dvojročný proces vystúpenia krajiny z EÚ odštartuje do konca marca. Očakáva sa, že tento krok naruší ekonomickú aktivitu, keďže firmy a spotrebitelia odložia výdavky.

Súvisiace články

Aktuálne správy