Ceny ropy mierne klesli, za rok sa však čaká najvyšší rast za 7 rokov

Ceny ropy zaznamenali mierny pokles, za celý rok by však mali dosiahnuť najvýraznejší rast za posledných sedem rokov. Podporu trhom poskytla najmä dohoda štátov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a štátov mimo ropného kartelu o znížení produkcie od januára.
Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou vo februári klesla do 16.43 h SEČ o 11 centov na 53,66 USD (50,91 eura) za barel (159 litrov). Mierny pokles zaznamenala aj cena severomorskej ropy Brent s marcovým kontraktom. Klesla o 18 centov na 56,67 USD za barel.
Za celý rok však cena Brentu vzrástla približne o 50 % a cena americkej WTI zaznamenala rast zhruba o 43 %. V obidvoch prípadoch to znamená najvýraznejší ročný rast od roku 2009, keď cena ropy Brent vzrástla oproti predchádzajúcemu roku o 78 % a cena ropy WTI o 71 %.
K optimistickým náladám prispelo najmä rozhodnutie štátov OPEC a ďalších producentov znížiť od januára ťažbu ropy s cieľom podporiť ceny komodity. Dôležitým faktorom v budúcom roku bude aj vývoj globálneho dopytu. Aj keď v celkových odhadoch sa analytici líšia, v jednom sa zhodujú: že za rastom dopytu po rope vo svete bude aj naďalej Ázia.

Súvisiace články

Aktuálne správy