Rakúšania si predsavzali väčšiu finančnú disciplínu v budúcom roku

Rakúšania si na nový rok predsavzali väčšiu finančnú disciplínu. Z aktuálneho prieskumu vyplýva, že 80 % respondentov chce včas podať daňové priznanie a viac než dve tretiny chcú viac šetriť. Každý druhý plánuje v roku 2017 menej míňať a už nikdy neprečerpať účet.
Štyria z desiatich Rakúšanov chcú častejšie kontrolovať stav účtu aj výpisy z účtu. Na druhej strane sa len štvrtina respondentov mieni zaoberať súkromným dôchodkovým poistením. Z prieskumu ďalej vyplýva, že 16 % chce minúť viac peňazí a 9 % plánuje získať úver.
Ďalších 19 % uviedlo, že v prvom rade bude viac ukladať na vkladnú knižku a rovnaké percento respondentov zvažuje investície do zlata. Svoje úspory chce 15 % skladovať doma alebo v trezore, 13 % rozmýšľa nad kúpou nehnuteľnosti. Len každý ôsmy Rakúšan uvažuje o vyšších investíciách do cenných papierov.
Štyri pätiny respondentov chcú viac využívať internetový banking, 63 % naďalej uprednostňuje bankomaty. Na druhej strane, takmer polovica Rakúšanov plánuje častejšie navštevovať filiálky (46 %) a osobne sa stretávať s finančným poradcom (39 %). O digitálne platobné možnosti má záujem len každý piaty respondent.
Online prieskum vykonali Erste Bank a Sparkasse od 6. do 15. decembra. Zúčastnilo sa na ňom 501 osôb vo veku nad 18 rokov. Prieskumy z posledných rokov však dokázali, že novoročné predsavzatia sa v podstate nedodržiavajú.

Súvisiace články

Aktuálne správy