Verte, neverte: Najväčším trendom roku 2016 bolo odtrhnutie sa od reality

, CNBC Foto: SITA/AP

Najväčším trendom tohto roku bola zväčšujúca sa priepasť medzi tým, čo tvrdili komentátori vo svojich analýzach a prognózach a tým, čo sa skutočne stalo.

Podľa Nicka Carna, zakladateľa Carn Macro Advisors, boli víťazstvo Trumpa a Brexit v roku 2016 veľké zvraty. Priniesli nielen rozruch na trhoch ale čiastočne aj pre politickú ekonómiu. Tieto udalosti, podľa Carna poukázali na priepasť medzi komentármi a realitou. "Bolo to jasné počas hlasovania o Brexite, videli sme čo museli hovoriť komentátori a čo dali najavo voliči. Rovnako veľký rozdiel bol aj počas amerických prezidentských volieb."

Kým trhy sa pomaly snažili zotaviť z počiatočných strát ktoré vyvolali dva volebné šoky, Carn upozorňuje, že tento trend bude pokračovať aj po týchto dvoch veľkých zlomoch. "Bude to pokračovať aj po týchto veľkých udalostiach. Na jednej strane komentáre hovoria o obrovskej neistote, ktorá tu prevláda, ale ak sa pozriete na dáta, ako je spotrebiteľská dôvera v USA, dosahujú najvyššie hodnoty od roku 2001. Takže títo ľudia sa môžu mýliť, rozhodne tu nie je nejaký druh neistoty," povedal Carn v rozhovore pre televíziu CNBC.

Trhy utrpel masívnu porážku 23. júna po tom, čo Briti zahlasovali za opustenie Európskej únie. Prieskumy verejnej mienky do poslednej chvíle poukazovali na výhru tábora, hlasujúceho za zotrvanie v únii. Keď došlo k pravému opaku, vybuchla panika na trhoch po celom svete. Libra stále musí odolávať náporu volatility vytvoreného v dôsledku Brexitu. Veľká miera volatility ťaží britskú menu od referenda v júni. Kým počiatočné kroky sa ukázali ako dramatické, prepadla sa z maxima na úrovni 1,5 dolára na svoje 31-ročné minimum 1,32 dolára, mena zostáva aj naďalej pod tlakom pri súčasnej úrovni 1,22 dolára. Libra je stratila takmer 17 percent od začiatku roka.

Globálne trhy zažili podobný trend 8. novembra, kedy si Američania volili prezidenta. Zatiaľ, čo prieskumy verejnej mienky poukazovali na víťazstvo pre Hillary Clintonovú, prekvapivý výsledok v prospech republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa spočiatku otriasol globálnymi trhmi. Ale od vtedy sa už zotavili. Akcie Wall Street po prvých stratách nastúpili rally, dnes už všetky tri hlavné indexy dosahujú rekordnú výšku.

Súvisiace články

Aktuálne správy