Vietnam už zasieva semená budúcej krízy

, businessinsider Foto: SITA/A/

Vietnam, podľa predbežných predpokladov, vykáže vo štvrtom štvrťroku priemerný ročný rast 6,3 %. To by ale znamenalo prvé medziročné spomalenie rastu od roku 2012. Bolo by to po d 7 %, ktoré očakával premiér Nguyen Tan Dung.

Za spomalením je dopad najhoršieho sucha za takmer 100 rokov. A zatiaľ čo rast je takto priškrtený, podľa Capital Economics už Vietnam "zasial semená budúcej krízy" s uvoľnením svojej menovej politiky.

Zisk súkromného sektora je na ceste k rastu, takmer 20 % pre rok 2016, napísal v poznámke klientom ekonóm Gareth Leather. "Tento boom, aký Vietnam zažíva, nie je dlhodobejšie udržateľný", navyše sa nevyhnutne objaví ďalší nárast počtu nesplácaných úverov.

Aby toho nebolo málo, bankový systém krajiny sa zatiaľ nedokázal úplne zotaviť z krízy z roku 2011, keď Vinashin, vietnamská štátna lodná spoločnosť, šla zo dňa na deň ku dnu. To ale nie je jediná vec, ktorá hrá proti Vietnamu.

Export krajiny zaznamenal v rokoch 2000-2016 rast v priemere  z 12 % na 14 %. Avšak za prvých 11 mesiacov roka 2016 to bolo iba 7,5 %, podľa Credit Suisse. A očákavnia z rastu, ktorý by malo priniesť Trans tichomorské partnerstvo, sa pravdepodobne nenaplnia. Nebude natoľko silný, ako sa pôvodne myslelo, pretože novozvolený prezident Donald Trump sa zaviazal, že USA sa nezúčastnia tejto transakcie. V dôsledku toho, ako tvrdí Deepali Bhargava, ekonóm Credit Suisse pre oblasť Ázie, posun v politike USA predstavuje tri riziká pre vietnamskú ekonomiku.

– Po prvé, mena krajiny, dong, pravdepodobne v budúcom roku odpíše 4-5 %.
– Po druhé, spomalenie globálnych investícií sa prejaví na obchode.
– Po tretie, hrozí riziko, že reformy budú meškať z dôvodu zániku TPP.

Napriek takémuto protivetru, a v tom sa zhodnú Capital Economics aj Credit Suisse, bude rok 2017 pre vietnamskú ekonomiku aj naďalej rastový. Analytici Capital Economics očakávajú rast na úrovni 7 %, zatiaľ čo dCredit Suisse o 6,2 %.

"Robustný rast vývozu a zrýchlenie súkromnej spotreby, v dôsledku oživenia príjmov v poľnohospodárstve, by malo vykompenzovať nevýrazné vládne výdavky a pravdepodobné spomalenie rastu úverov," napísal Bhargava.

Súvisiace články

Aktuálne správy