Predaj nových domov v USA v novembri stúpol

Predaj nových domov v krajine minulý mesiac vzrástol o 5,2 % na sezónne upravenú ročnú mieru 592 tis. bytových jednotiek.

Predaj nových domov v USA v novembri posilnil najrýchlejším tempom od júla. Americké ministerstvo obchodu v piatok informovalo, že predaj nových domov v krajine minulý mesiac vzrástol o 5,2 percenta na sezónne upravenú ročnú mieru 592 tis. bytových jednotiek. Išlo o najrýchlejšie tempo predaja od júla, kedy bola jeho ročná miera na úrovni 622 tis. bytových jednotiek.
V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka bol novembrový predaj nových domov v USA väčší o 16,5 percenta. Najviac sa predaj nových domov zvýšil na Stredozápade USA, a to o 43,8 percenta. Išlo o najsilnejší predaj domov v tomto regióne od októbra 2012. Dopyt po nových domoch je na americkom trhu v tomto roku silný, keďže ho podporuje dobrá situácia na trhu práce a nízke úroky pri hypotekárnych úveroch.
Lacné úvery v USA však pravdepodobne začínajú byť minulosťou. Úroky pri tridsaťročných úveroch s fixnou úrokovou sadzbou sa v krajine minulý týždeň vyšplhali na 52-týždňové maximum 4,16 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy