Smrtiaca komoda: IKEA zaplatí odškodné 50 miliónov dolárov

, Sun;telegraph Foto: IKEA;SITA/AP

IKEA súhlasila so zaplatením odškodného 50 miliónov amerických dolárov trom americkým rodinám, ktorým zomreli deti po tom, čo sa na ne prevrhla komoda MALM. Uviedol to právny zástupca všetkých troch rodín, ktorý je zamestnancom spoločnosti Feldman Shepherd Wohlgelernter Tanner Weinstock & Dodig LLP.

Švédsky gigant na výbavu domácností súhlasil aj s financovaním niektorých detských nemocníc ako súčasť vyrovnania.

IKEA správy potvrdila e-mailom, ďalej uviedla, že sa zdrží akéhokoľvek ďalšieho komentára až do vtedy, než zasadne súd a schváli toto vyrovnanie.

Dva nešťastné incidenty sa stali oddelene v roku 2014, k podobnému prípadu došlo aj tento rok.

Švédska firma už spustila program na opravu problémov s ich výrobkami a stiahla viac než 27 milión týchto skríň zo severoamerického trhu, vrátane Kanady, kde predstavujú rad populárnych skladačiek urob si sám. V priebehu posledných 13 rokov bolo predaných približne 65 miliónov takýchto skríň.

V júli minulého roka IKEA a americký bezpečnostný regulátor priniesli odporúčanie, aby spotrebitelia  držali komody mimo dosahu detí, ale aby ich bezpečne upevnili k stene. "Sú nestabilné, keď sú samostatne stojace, bez použitia kotvenia o stenu," povedal Scott Wolfson, hovorca americkej  Komisie pre bezpečnosť spotrebných výrobkov po množstve incidentov.

Právnik Alan Feldman, zastupujúci jednu z poškodených rodín, pre Philly.com povedal, že rodičia malého Teda si mysleli, že driemal a neuvedomil si, čo sa vlastne stalo, kým nebolo príliš neskoro. "Nepočuli padajúcu komodu. Nepočuli Teda kričať. "

Po smrti 22-mesačného chlapčeka tento rok IKEA prišla s opravným programom, v súprave dodáva aj kotviace prvky. V júni IKEA v USA stiahla z predaja asi 8 000 000 Malm skriniek a 21 miliónov ďalších modelov.  Ďalších 6 600 000 boli stiahnutých v Kanade.

"Bol to tragický, srdcervúci rok pre nás a našu rodinu, a žiadne peniaze nedokážu nahradiť stratu nášho sladkého chlapčeka," okomentovala finančné vyrovnanie matka jednej z obetí Janet McGee.

Tri batoľatá žiaľ neboli jedinými obeťami, nestabilné IKEA komody boli spojené s úmrtím siedmich detí od roku 1989. Päť z nich podľahlo nešťastiu spôsobenom nábytkom z radu Malm.

Po finančnej stránke IKEA rastie. O 7,4 % pričom celkový zárobok je 35,1 miliardy eur. Najväčší nárast predaja bol zaznamenaný v Číne. Najväčší trh pre odber produktov tvorí aj Nemecko, USA, Veľká Británia a samozrejme samotné Švédsko. "Rast a ziskovosť nám prináša slobodu, vďaka ktorej si môžeme určovať, akým smerom sa chceme vydať, flexibilitu potrebnú pre rýchly vývoj vpred, a nezávislosť, ktorá nám umožňuje premýšľať a investovať v dlhodobom horizonte," uviedol prezident a CEO IKEA Group Peter Agnefjäll.

O tom svedčí mnoho projektov, ktoré sa firma snaží realizovať. Dobrým príkladom je predsavzatie o využívaní 100 % elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov do roku 2020. Spoločnosť vynaložila vyše 88 milióna eur aj na vzdelávacie pomôcky, ako súčasť projektu UNICEF "Save the Children" a "World Wildlife Fund".

Súvisiace články

Aktuálne správy