Medzinárodné porovnanie platov: Koľko môžu na Vianoce utratiť Slováci, a koľko zvyšok sveta?

, CELSI Foto: thinkstock

Platy Slovákov sa po zohľadnení rozdielov v cenách stále nevyrovnajú západnej Európe. Na druhej strane, už sme sa dostali do tesného závesu za Česko, s ktorým sa dlhodobo porovnávame.

Koľko sme ochotní a schopní na Vianoce minúť, závisí do značnej miery od výšky nášho platu. Z údajov z prieskumu MojPlat.sk na vzorke 254 477 osôb vyplýva, že v porovnaní s niektorými krajinami Európy, Ázie, Afriky či Južnej Ameriky budú mať Slováci bohatšie Vianoce.

Pre medzinárodné porovnanie platov v sledovaných kategóriách, od špecialistov, cez administratívnych pracovníkov, pracovníkov v službách a obchode, kvalifikovaných pracovníkov a remeselníkov, až po nekvalifikovaných pracovníkov, využíva Môjplat.sk prepočet platov na paritu kúpnej sily vyjadrenú v amerických dolároch podľa Medzinárodného menového fondu. Parita kúpnej sily vyjadruje v praxi hodnotu tovarov a služieb, ktoré si za daný plat ľudia na Slovensku kúpia v prepočte na doláre.

V predvianočnom porovnaní platov je prieskum zameraný na platy pracovníkov v službách a obchode. Okrem platov predavačov rôzneho spotrebného tovaru od drogérie až po automobily sem patria okrem iného tiež platy inštruktora autoškoly, kozmetičky, holiča, či kuchára. Slovenskí pracovníci v službách a obchode si za priemernú hodinovú mzdu vyjadrenú mediánom nakúpia tovary zodpovedajúce kúpnej sile 6,73 dolára v USA. Pritom pracovníci v službách a obchode v USA budú môcť utrácať až o takmer polovicu viac. Ich kúpna sila za hodinu práce je totiž až 10,06 dolára.

V západnej Európe sú platy pracovníkov v službách a obchode dokonca približne až dvakrát vyššie ako na Slovensku.V Nemecku pracovníci v službách a obchode zarábajú 13,15 dolára na hodinu, vo Rakúsku 12,68 a  v Holandsku 12,75 dolára v parite kúpnej sily na hodinu.

Pracovníci v službách a obchode u našich susedov v Česku budú môcť utrácať už len o niečo viac ako na Slovensku. Ich hodinová mzda je 7,26 dolára v parite kúpnej sily na hodinu.

Skromnejšie Vianoce budú mať pracovníci v službách a obchode v Brazílii, Indonézii, Južnej Afrike, Maďarsku, Rusku a na Ukrajine. Najmenej si budú môcť dovoliť pracovníci v službách a obchode v Keni, ktorých kúpna sila je v porovnaní so slovenskými pracovníkmi takmer štyrikrát menšia (1,83 USD).

Súvisiace články

Aktuálne správy