Pri záchrane talianskych bánk sa spolieha na ECB: Chýbajúce prostriedky sa opäť premietnu do verejného dlhu

, Bloomberg Foto: SITA/AP

Talianom sa tento rok nepodarilo znížiť verejný dlh, a cieľ asi nesplnia ani v roku budúcom. Talianske vlády sa môžu vystriedať, ale dlhy, s ktorými sa budú musieť vysporiadať, stále len rastú.

Budúci rok pravdepodobne prinesie rovnaký scenár, ale s novým odôvodnením: museli sme zachraňovať Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, tretiu najväčšiu banku v krajine, rovnako ako aj  ďalšie problémové banky.

Na zasadnutí kabinetu v utorok, premiér Paolo Gentiloni rozhodol požiadať parlament, abyschválil až 20 miliárd eur ako dodatočné financovanie, ktoré by mohli byť použité ako preventívny fond na záchranu problémových úverov. "Takýto dodatok nevyhnutne znamená, že zníženie pomeru dlhu k HDP by sa naďalej odďaľovalo," povedala Loredana Federicová, ekonómka UniCredit Bank AG v Miláne.

V roku 2017, podľa správy UniCredit Outlook vzrastie  pomer dlhu k hrubému domácemu produktu na 133,2 percenta. Federicová predpovedá že teraz to vidí o jeden percentuálny bod vyššie, na viac ako 134 percent.

So sumou 2,22 biliónov eur na konci októbra, predstavoval taliansky verejný dlh za jeden z najvyšších v euroregióne v absolútnych hodnotách a druhý najväčší po Grécku ako percento HDP. Rastúci pomer dlhu k HDP môže sťažiť Talianom stabilizovať svoju ekonomiku na ceste smerom hore. Nárast v roku 2017 by predstavoval desiaty najväčší ročný nárast.

Kabinet Mattea Renziho, Gentiloniho predchodcu, sa zaviazal konečne znížiť zaťaženie v roku 2017, cieľ v tomto roku sa im naplniť nepodarilo.

Podľa oficiálnych prognóz zverejnených na konci septembra a v medziach schváleného rozpočtu na začiatku tohto mesiaca, plánujú úrady v Ríme znížiť pomer dlhu k HDP v roku 2017. Hovorilo sa o zoškrtaní budúci rok na 132,6 percenta, cieľ, ktorý sa ale teraz zdá byť mimo dosahu.

To by mohlo v konečnom dôsledku spôsobiť ťažkosti potom, čo Európska centrálna banka začne utlmovať svoj program kvantitatívneho uvoľňovania. prostredníctvom neho obmedzuje nákladovosť talianskeho dlhového financovania. "Vzhľadom na to, že ECB kupuje všetko a bude tak robiť aj naďalej v roku 2017, nevidím v súčasnosti veľký dopad na trh," povedal Jacopo Ceccatelli, z brokerskej Marzotto SIM SpA. "Neviem kedy a či vôbec upustí ECB od svojich bezpečnostných krokov, ale keď skončia problémy dlhu by mohli zasiahnuť dlhopisový trh."

Súvisiace články

Aktuálne správy