Berlínsky teroristický útok vyvíja tlak na znovuzvolenie Merkelovej: Kedy skončí toto prekliate pokrytectvo?

, CNBC;telegraph Foto: SITA/AP

Reakcia na násilný útok v pondelok večer na vianočných trhoch v Berlíne, po ktorom zostalo 12 mŕtvych a 48 zranených, by mohla ovplyvniť budúci rok kľúčové voľby v Nemecku.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa aktuálne pripravuje na boj o štvrté volebné obdobie. Vo voľbách v budúcom roku bude čeliť opozícii, kde si svoje miesto upevnili antiimigračné populistické zoskupenia a strany, ako je krajne pravicová alternatíva pre Nemecko (AFD) a PEGIDA.

Úspech v komunálnych voľbách v tomto roku ukazujú, že AFD je v pozícii, aby jej rástol počet hlasov, a že by dosiahli určitý počet kresiel v národnom parlamente Nemecka. Bola by tak prvou krajne pravicovou stranou od konca druhej svetovej vojny.

Hoci popularita Merkelovej neupadá, predsa len sa nezabúdana jej rozhodnutie z roku 2015 o otvorení hraníc svojej krajiny pre zhruba milión utečencov z konfliktných zón zo Stredného východu.Množstvo provokácií spojených s utečencami, vrátane niekoľkých sexuálnych útokov v Kolíne počas Silvestra, samovražedný bombový útok na festivale piva a sekerou útočiaci jedinec v osobnom vlaku, ďalej vyhrocuje náladu proti Merkelovej liberálnym postojom.

V reakcii na pondelkové útoky, Marcus Pretzell, politik za AFD napísal na Twitteri: "Kedy im to nemecké súdnictvo odplatí? Kedy skončí toto prekliate pokrytectvo? Toto je Merkelovej smrť!"

Dnes už Berlín hovorí otvorene, že vodič kamiónu si útok pripravoval. Že ide o teroristický čin. "Naši vyšetrovatelia predpokladajú, že nákladiak bol zámerne nasmerovaný do davu na vianočných trhoch na Breitscheidplatz," napísala Berlínska polícia na Twitteri. "Všetky policajné opatrenia súvisiace s podozrením na teroristický útok na Breitscheidplatz sú v plnom tempe a s potrebnou starostlivosťou." Zatiaľ nepotvrdené správy nemeckých médií špekulujú o tom, že vodič nákladného vozidla bol pakistanského pôvodu a do krajiny ako utečenec prišiel vo februári.

Merkelovej zrevidované ponímanie utečencov a ich voľné prijímanie do Nemecka sa po prvý krát ukázalo v septembri, keď oľutovala túto politiku a prisľúbila, že nepôjde jednoznačne proti vôli nemeckého ľudu. Kancelárka tiež nedávno načrtla svoj postoj k deportáciu utečencov, ktorí nedokážu splniť nárok na azyl a podporila aj zákaz celotvárových závojov hidžab, ak to bude právne možné.

"Mnoho ľudí sa práve teraz pýta, vrátane mňa, ako sa dá žiť s tým, ak sa v rámci prechádzky na vianočné trhy, tam kde sa oslavuje život, objaví vrah a prinesie tam smrť?" kladie si otázku Merkelová. "Jednoduchá odpoveď na túto otázku nejestvuje. Jedno ale viem. Nemôžeme a nechceme žiť s týmto pocitom. Nemôžeme sa všetkého vzdať, vianočných trhov, pekných chvíľ strávených s priateľmi a rodinou, vonku na ulici, na našich miestach." Podľa Merkelovej sa nedá žiť ani s tým, že strach zo zla úplne paralyzuje človeka.

Otso Iho, senior analytik Centra proti terorizmu pre CNBC povedal, že bezpečnostné otázky, akým dnes Nemecko čelí, sú skutočne "obrovský problém" pre Merkelovú. "Útoky, ktoré sme videli počas leta …, ktoré boli naordinované islamským štátom, budú mať pravdepodobne negatívny dopad, najmä ak existuje veľa rôznych jednotlivcov a skupín v Nemecku, ktoré vytvárajú  hrozby terorizmu a migračnej krízy v Európe," dodal.

Ian Bond, riaditeľ zahraničnej politiky z Centra pre európsku reformu povedal pre televíziu CNBC, že je ešte príliš skoro hovoriť o tom, aký veľký budú mať teito útoky vplyv na volebné šance Merkelovej.

"Stále sú voľby mesiace vzdialené, má ešte dosť času ukázať, že vláda si dokáže poradiť s teroristickými hrozbami," vysvetlil Bond. "Ale ak bude počet útokov rásť, najmä ak sa budú nejako týkať žiadateľov o azyl, potom je to pravdepodobne voda na mlyn pre antiimigrantské strany ako je Alternatíva pre Nemecko," dodal.

Rozsah, aký bude mať tragický pondelkový večer vplyv na Merkelovej pozíciu bude čiastočne závisieť od vládnej reakcie a reakcie úradov, ale aj od mnohých ďalších podrobností. Ak sa ukáže podozrenie, že vláda mala k dispozícii varovanie pred útokom, prejaví sa to ako pokles referencií a jej šance by sa  mohli výrazne zhoršiť.

Editorial britského denníka The Telegraph pripomína, že o svojom pláne teroristi písali už vo svojich propagandistických časopisoch. "Konkrétne o snahe zničiť to, čo nazývajú" šedou zónou ", ktorá umožňuje multikultúrnym spolkom koexistovať. Chcú prinútiť obe strany, aby si vybrali medzi čiernou a bielou." Aj preto vraj nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktoré otvorila dvere svojej krajiny pre takmer milión utečencov, bude zúfalo chcieť odolať všetkým bezmyšlenkovitým reakciám na nočný útok. "Ale zároveň, z rovnakého dôvodu, sa bude báť politických dôsledkov," predvída The Telegraph.

Merkelová, ktorú nemecké médiá označujú ako "Mutti" alebo "matka", podľa denníka nikdy nebola tak zraniteľná. "Nikdy nečelila toľkým otáznikom v svojom zvyčajne spoľahlivom a opatrnom vedení," píše denník s tým, že jej popularita skôr stagnuje, podľa nedávneho prieskumu je s ňou spokojných len 57 percent Nemcov. Podľa denníka zostane Merkelová sama, čoho jej pravicoví nepriatelia môžu využiť.

"Podľa zdrojov od mojich kolegov z Welt, úrady v Berlíne v posledných dňoch mali informácie o možnom útoku na vianočných trhoch," napísal na sociálnu sieť Clemens Wergin, z washingtonskej redakcie nemeckého národného denníka Die Welt. To len potvrdzuje varovania amerického  ministerstva zahraničia na konci novembra o možnom raste terorizmu ku koncu roka v Európe. "Ministerstvo zahraničia varuje občanov USA pred zvýšeným nebezpečenstvom teroristických útokov v celej Európe, najmä počas sviatkov. Občania z USA by mali byť opatrní pri rôznych sviatočných oslavách a festivaloch, či trhoch," upozornilo ministerstvo  v tlačovej správe.

Európske akciové trhy sa v úvode dnešnej seansy pohybovali nerozhodne. Index Stoxx 600 posilňuje o 0,2%, dostával sa tak na najvyššiu úroveň od januára, a to napriek udalostiam v Berlíne alebo Turecku. Euro naopak oslabuje, stráca 0,1 % a dostáva sa na hladinu 1,039 EUR / USD.

Zo sektorov sa darí najmä bankám, Unicredit rastie o 2 %, Deutsche Bank o 1,4 % a približne percento posilňuje aj  Credit Agricole alebo Intesa Sanpaolo.
Celoeurópsky Euro Stoxx 50 pridáva rovnako ako francúzsky CAC 40 0,1 %, britský FTSE 100 a nemecký DAX naopak stráca 0,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy