Nekonečné hádky rodičov: Prečo sa nikdy nenaučili hovoriť o peniazoch?

, Quora Foto: thinkstock

Tu je príbeh. Môj príbeh, o tom, čo sa stane, keď rodičia nedokážu naučiť seba, nieto ešte svoje deti, to, ako nakladať s peniazmi. Keď emócie ovládnu peňažné záležitosti.

V mojich tinedžerských rokoch, mi trvalo celkom dlho, než som pochopil z čoho pramení to opakujúce sa napätie, ktoré viedlo k desivým hádkam mojich rodičov o finančných záležitostiach. Ako rodina sme sa dokázali zapojiť do iných kritických ale inteligentných diskusií , nech už to bolo o zdraví, vojne a mieri, alebo o otázkach života a smrti. Nikdy však nie o peniazoch. Táto téma bola tabu až do dňa, kedy môj otec zomrel.

Ako roky plynuli, v snahe pochopiť tieto rodinné tenzie, racionalizoval som toto extrémne správanie sa ako záležitosť duševného zdravia. Prečo by sa inak milujúci, vysoko inteligentní rodičia voči sebe osopovali tak divoko v zdanlivo absurdných argumentoch? Myslel som, že táto averzia voči peniazom musela byť viac než len kultúrnou záležitosťou. Dokázali sme si kúpiť všetko čo sme potrebovali. Vždy sa dostalo na stôl dobré jedlo, prichádzali aj životné príležitosti. Napriek tomu sme ale nikdy nemali dosť peňazí. Živiteľ rodiny mal mimoriadne výsady, mal v rukách všetku kontrolu. Počas tých najhorších častí boja o finančné záležitosti, dokázal priliať najviac oleja do ohňa. Problémy, ktoré mohli byť prebrané počas prechádzky v parku, boli namiesto toho ako časované bomby. Všetko ovládli  emócie, ktoré väčšina z nás jednoducho nemá pod kontrolou.

Ohliadnutie za touto ťažkou epizódou života spolu s multiplikačným efektom, sa domnievam, že tieto nezhody boli zakorenené niekde vo finančnej gramotnosti. Moji rodičia si nikdy neosvojili jazyk financií, chýbali im zručnosti, alebo dokonca zvedavosť, ako vyriešiť situáciu a urobiť rozbor, prečo vlastne vznikla.

Takže čo by sme mali urobiť my, aby sme neboli ako moji rodičia?

Mali by zvážiť, či veci súvisiace s peniazmi nepatria medzi tie zásadnejšie rozhovory. Či nie sú rovnako dôležité, ako rozhovory o zdravotníctve a školstve. Ak sa o peniazoch nehovorí, ak sa členovia rodiny tejto téme vyhýbajú, vrátane malých detí, ktoré mimochodom majú lepšiu schopnosť klásť otázky, mali by ste sa snažiť, aby urobiť čokoľvek, aby finančné témy dostali patričný priestor. Aby sa prebrali v zdravom a ohľaduplnom prostredí, kde má každý priestor pre pohodlnú výmenu názorov.

Okrem zapojenia celej rodiny do otázok peňazí a vecí s nimi súvisiacich, odporúčam rodičom naučiť sa čestne a otvorene priznať, keď urobia chybu. A následne ukázať, ako sa z chyby poučili a upravili svoje správanie. Je isté, že takmer každý má skúsenosti s nesprávnym finančným rozhodnutím. Chyby sú skvelou vzdelávacou príležitosťou. Ich odhaľovanie dokáže stmeliť rodinu. Samozrejme, môžeme byť hrdí na svoje úspechy, ale skúsme ich prezentovať ako nie ako singulárne úspechy, ale pri budovaní dôvery a používaní zdravého úsudku.

Alebo skúste zvážiť , či by nebolo vhodné rozšíriť svoju finančnú gramotnosť cez deti. Spoločná návšteva finančnej inštitúcie a spoločné preskúmanie niektorých finančných produktov, môže byť prospešné pre obe generácie. Najmä ak sa zameriate na produkty, ktoré umožňujú mladým ľuďom štart do vlastného života. Aby sa nestalo, že neuvážene zadlžia a v prípade, že nedokážu splácať sa nervozita prenesie do ich súkromného života. Do života, ktorého súčasťou sú aj deti. 

Súvisiace články

Aktuálne správy