Nálada veľkých japonských priemyselných firiem sa zlepšila

Index podnikateľskej dôvery v rámci veľkých priemyselných firiem, ktorý na základe pravidelného kvartálneho prieskumu zostavuje japonská centrálna banka, v decembri stúpol na 10 bodov z úrovne 6 bodov.

Nálada veľkých japonských priemyselných výrobcov sa v decembri mierne zlepšila. Vyplýva to z najnovšieho kvartálneho prieskumu japonskej centrálnej banky. Decembrový prieskum ukázal, že index podnikateľskej dôvery v rámci veľkých priemyselných firiem stúpol na 10 bodov z úrovne 6 bodov. Išlo o prvé zlepšenie indexu za šesť kvartálov. Japonský jen sa v súčasnosti obchoduje na úrovni približne 115 jenov za americký dolár, čiže je podstatne slabší v porovnaní s úrovňou zhruba 100 jenov za dolár, na ktorej bol pred americkými prezidentskými voľbami. Oslabenie jenu znamená výhodu pre japonských exportérov a japonské firmy podnikajúce v zahraničí.

Japonská ekonomika, ktorá je tretia najväčšia na svete, za tretí kvartál tohto roka vykázala medziročný rast o 1,3 percenta. Išlo už o tretí kvartál jej medziročného rastu. Celkovo však japonská ekonomika stále rastie oveľa pomalšie, ako sa dúfalo vzhľadom na masívne uvoľňovanie menovej politiky v uplynulých rokoch. Kľúčová úroková sadzba v Japonsku je negatívna, ale podnikové investície zostávajú slabé.

bn;dn

Súvisiace články

Aktuálne správy