V novembri sa ceny v Grécku medzimesačne znížili o 1,2 %

Medziročne celková hladina spotrebiteľských cien v krajine klesla o 0,9 %.

Grécke spotrebiteľské ceny v novembri medzimesačne klesli o 1,2 percenta. V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka sa celková cenová hladina v krajine znížila o 0,9 percenta. Informoval o tom v piatok na svojej internetovej stránke grécky štatistický úrad ELSTAT. Najvýraznejšie oproti októbru klesli ceny odevov a obuvi, a to o 11,1 percenta. Medzimesačne zlacnela aj doprava (-0,8 %) a potraviny a nealkoholické nápoje (-0,6 %). Oproti októbru sa nezmenili ceny alkoholických nápojov a tabaku a telekomunikácií.

Medziročne sa v novembri v Grécku najvýraznejšie tiež znížili ceny odevov a obuvi, a to o 4,1 percenta. Potraviny a nealkoholické nápoje oproti novembru minulého roka zlacneli o 2 percentá a ceny dopravy sa znížili o 0,1 percenta. Medziročne sa v krajine zvýšili ceny alkoholických nápojov a tabaku (1,3 %) a zdraželi aj telekomunikácie (0,7 %).

Podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) sa spotrebiteľské ceny v Grécku v novembri oproti októbru znížili o 1,5 percenta. V porovnaní s novembrom minulého roka bola celková cenová hladina v krajine podľa tejto metodiky nižšie o 0,2 percenta.

ab;qq

Súvisiace články

Aktuálne správy