ESM nepripravuje finančnú pomoc pre Taliansko, tvrdí Regling

Záchranný fond eurozóny nepripravuje finančnú pomoc pre Taliansko, hoci majú niektoré banky v tejto krajine problémy a potrebujú zvýšiť kapitál. Vyhlásil to dnes šéf Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM) Klaus Regling.
Regling to povedal dva dni po tom, ako taliansky La Stampa s odvolaním sa na nemenované zdroje z ministerstva financií napísal, že Rím sa chystá požiadať ESM o úver vo výške 15 miliárd eur.
„Nič nepripravujeme,“ povedal Regling novinárom počas návštevy v Helsinkách. V médiách podľa neho koluje veľa fám, talianska vláda sa však na ESM neobrátila.
Pripomenul, že taliansky bankový sektor ako celok nemá problém, aj keď niekoľko bánk potrebuje zvýšiť finančné rezervy. Situácia v Taliansku sa dnes líši od roku 2009 alebo 2010, keď sa v niektorých členských štátoch dostal do problémov celý bankový systém, zdôraznil.
„Banky sú silnejšie, využili niekoľko predchádzajúcich rokov na posilnenie svojho kapitálu,“ spresnil Regling. Dodal, že ESM disponuje nástrojmi, ktorými môže reagovať na akúkoľvek budúcu krízu.
„Teoreticky sme schopní poskytnúť kapitál bankám, uskutočniť priamu bankovú kapitalizáciu. Podporili sme španielsky bankový systém v roku 2012. Ale znova, o tomto sa neuvažuje,“ vyhlásil.
Najväčšia talianska banka UniCredit na budúci týždeň chystá svoju najväčšiu emisiu cenných papierov, ktorá tak bude veľkým testom dôvery v taliansky bankový systém, uviedli zdroje.

Súvisiace články

Aktuálne správy