Počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA klesol

Počet prvých žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA minulý týždeň klesol po tom, ako v predchádzajúcom týždni zaznamenal rast na 5-mesačné maximum. Počet žiadostí sa tak už 92 týždňov drží pod kľúčovou hranicou 300.000, čo signalizuje pozitívne sa vyvíjajúci trh práce. Je to zároveň najdlhšie obdobie s počtom žiadostí pod touto hranicou od roku 1970, pritom vtedy bol počet obyvateľov USA nižší.
Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že počet prvých žiadostí o podporu v nezamestnanosti dosiahol v týždni do 3. decembra 258.000. Oproti predchádzajúcemu týždňu, za ktorý sa údaje nerevidovali, to znamená pokles o 10.000 žiadostí.
Štvortýždňový priemer žiadostí, ktorý je presnejším ukazovateľom, nakoľko nepodlieha takým výkyvom ako týždenné údaje, zaznamenal v minulom týždni mierny rast. Dosiahol 252.500 žiadostí, čo oproti predchádzajúcemu týždňu znamená rast o 1000 žiadostí.
Počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti poukazuje na rozsah prepúšťania vo firmách. Nízky počet signalizuje, že podniky si zamestnancov do veľkej miery držia, čo zasa naznačuje, že firmy očakávajú pozitívny vývoj ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy