Počet nových nezamestnaných v USA minulý týždeň klesol

Počet nových nezamestnaných Američanov žiadajúcich o štátnu podporu sa zmenšil o 10 tis. na sezónne upravených 258 tisíc.

Počet Američanov, ktorí minulý týždeň požiadali o dávky v nezamestnanosti, sa znížil. Ministerstvo práce USA vo štvrtok informovalo, že počet nových nezamestnaných žiadajúcich o štátnu podporu sa zmenšil o 10 tis. na sezónne upravených 258 tisíc. Štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných, ktorý je menej volatilný, stúpol o 1 000 na 252 500. Podporu v nezamestnanosti celkovo poberá 2,01 mil. Američanov, čo je o 10 percent menej ako pred rokom.

Počet nových nezamestnaných je pod hranicou 300 tis. už 92 týždňov po sebe. Ide o najdlhšie obdobie od roku 1970, kedy populácia USA bola oveľa menšia. Nízky počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti naznačuje, že väčšina Američanov má na trhu práce istotu. „Firmy vedia, ako ťažko je nájsť kvalifikovaných pracovníkov, takže sa zdráhajú prepúšťať dovtedy, kým nemajú na výber,“ povedal Ian Shepherdson, hlavný ekonóm spoločnosti Pantheon Macroeconomics.

Americké ministerstvo práce minulý týždeň informovalo, že ekonomika krajiny v novembri vytvorila 178 tis. nových pracovných pozícií. Miera nezamestnanosti v USA klesla na deväťročné minimum 4,6 percenta. Hlavným dôvodom poklesu nezamestnanosti však bolo to, že mnoho Američanov si prestalo hľadať prácu.

ab;dn

Súvisiace články

Aktuálne správy