ECB o uťahovaní menovej politiky: Peniaze chceme tlačiť aj po marci 2017, bude to okolo 540 miliárd eur

, reuters;Bloomberg Foto TASR/AP

Európska centrálna banka sa rozhodla natiahnuť svoj program tlačenia peňazí o ďalších 9 mesiacov, ale v znížených objemoch, 60 miliárd eur mesačne.

Väčšina trhu pritom očakávala natiahnutie "iba" o 6 mesiacov ale v súčasných objemoch 80 miliárd eur mesačne. ECB sa tak celkovo zaviazala vytlačiť o niečo viac eur, 540 miliárd. Navyše je pripravená program ešte viac natiahnuť a ponecháva si v ruke aj možnosť ďalšieho zníženia úrokových sadzieb.

Bude zaujímavé sledovať reakciu na dlhopisových trhoch. Zvlášť ak sa mesačne bude nakupovať dlhopisov menej a nie je zatiaľ jasné, ako ECB uvoľní pravidlá pre nákupy trhových aktív. Ak by sa zjemnilo pravidlo nákupov podľa kapitálového kľúča, nie je to dobré pre nemecké bundy ale skôr pre španielske alebo talianske dlhopisy.

K predĺženiu programu došlo aj napriek tomu, že štatistické údaje ukazujú zrýchlenie ekonomiky eurozóny, rast inflácie a prepad nezamestnanosti. Hrubý domáci produkt eurozóny v treťom štvrťroku medziročne vzrástol o 1,7 percenta, teda rovnakým tempom ako v druhom štvrťroku. ECB navyše v tlačovom vyhlásení uviedla, že v prípade zhoršenia výhľadu inflácie alebo zhoršenie situácie na finančných trhoch objem mesačných nákupov navýši. Kurz eura bezprostredne po oznámení prudko rástol, vzápätí sa však vydal opačným smerom. Počas tlačovej konferencie Maria Draghiho ale euro o zisky prišlo a výrazne k americkému doláru oslabilo.

 


Z tlačovej konferencie Draghiho vyberáme:

– Vo skupovaní aktív budeme pokračovať tempom 80 miliárd eur mesačne do konca marca 2017, od apríla 2017 znížime objem na 60 miliárd eur. Týmto tempom bude skupovaní aktív pokračovať do konca decembra 2017, prípadne dlhšie, ak to bude potrebné.
– Skupovanie aktív bude pokračovať popri reinvestovaní prostriedkov z maturujúci dlhopisov, ktoré doteraz ECB v rámci programu skúpila.
– Predpokladáme, že úrokové sadzby zostanú na súčasných, prípadne nižších úrovniach dlhší čas a výrazne presiahnu dĺžku trvania programu skupovania aktív.
– V rámci úpravy nastavení programu skupovania aktív bude umožnené skupovaní finančných aktív s výnosmi pod úrovňou depozitnej sadzby ECB.
– Pokiaľ dôjde k zhoršeniu ekonomickej situácie, bude ECB pripravená zasiahnuť, a to buď opätovným navýšením objemu programu skupovania aktív alebo jeho predĺžením.
– Očakávame, že rast ekonomiky eurozóny bude pokračovať stabilným tempom.
– Riziká zostávajú stále vychýlené smerom dole.
– Na prelome roka by mala inflácia začať výraznejšie zrýchľovať vďaka odznievania efektu medziročne nízkej základne cien energií. Očakávame, že v budúcom roku inflácia zrýchli na 1,3%.
– Vývoj situácie na úverovom trhu korešponduje s vývojom ekonomiky a podpornými opatreniami ECB.
– Nevyhnutné je zavádzanie štrukturálnych reforiem, ktoré podporia situáciu na trhu práce, zvýšia produktivitu a podporia podnikateľské prostredie.
– Zavádzanie štrukturálnych reforiem bude zároveň zvyšovať odolnosť eurozóny voči prípadným ekonomickým šokom.
– Skupovanie aktív s výnosom pod depozitnú sadzbu ECB (-0,4 %) bude možnosťou, nie povinnosťou. Ide o to, aby sa zabezpečilo napĺňanie programu.
– Podpora predĺženia programu skupovania aktív bola veľmi široká.
– Hrozba pádu eurozóny do deflácie síce odznela, neistota ohľadom ďalšieho vývoja ale pretrváva.
– O uťahovaní menovej politiky sme dnes vôbec nediskutovali. Rada ECB zostáva pragmatická a flexibilná, aby bola schopná pružne reagovať na vývoj rizík.
– Zraniteľnosť talianskeho bankového sektora nie je ničím novým. Talianska vláda problémy bánk dobre pozná a vyrieši ich.
– O možnosti, že by sme v reakcii na lepší. než očakávaný vývoj ekonomiky upravovali kvantitatívne uvoľňovanie opačným smerom (zníženie objemu alebo jeho skrátenie) sme dnes nediskutovali.
– Infláciu na úrovni 1,7 % ešte nemožno považovať za infláciu na úrovni, alebo v tesnej blízkosti, 2 %.
– Neistoty, o ktorých som hovoril, sú všeobecného charakteru. Týkajú sa rozvíjajúcich sa trhov, bankového sektora, politického diania. Krajiny, ktoré potrebujú reformy, musia konať bez ohľadu na politické neistoty.
– ECB bude vďaka predĺženiu QE stále prítomná na trhu, a bude tak môcť podporovať rast cien. Tým ale nebude trhy negatívne ovplyvňovať. Našou úlohou je zaistiť cenovú stabilitu v celej eurozóne.
– Viera v silu ECB je jednou z podmienok úspechu. Je ale nevyhnutné, aby snahy ECB podporili aj jednotlivé krajiny.
– Dôležité štrukturálne reformy sa týkajú rozpočtov a penzijných systémov. Je potrebné zabezpečiť udržateľnosť zadlženia.
– To, že sa dnes nediskutovalo o uťahovaní menovej politiky, znamená, že žiadny účastník zasadnutia nevyjadril názor, že by sa malo s politikou uťahovania začať. 
– Vývoj cien ropy nie je len štatistický faktor, je to zásadná vec, ktorá má ďalekosiahle ekonomické dôsledky.


Európske dlhopisy prudko vzrástli, tie nemecké atakovali 11-mesačné maximum po vyhlásení ECB. Výnos 10-ročného nemeckého dlhopisu, považovaného za európsku referenciu, dosiahol najvyššiu úroveň od polovice januára, poskočil o 8,8 bázických bodov na 0,433 %. Talianske vládne dlhopisy s 10-ročnou splatnosťou vyskočili o 11 bázických bodov na 2.049 %. Podobne reagovali aj americké dlhopisy. "ECB možno trhy pripravila o najväčší šok roka, vzhľadom k tomu, že Fed zvýši sadzby už budúci týždeň, čo sa už odrazilo aj v cenách na trhu," hovorí Kathleen Brooks, riaditeľka výskumu v spoločnosti City Index Direct.

Záporné úrokové sadzby, spolu s programom nákupu dlhopisov, pomáhali stlačiť európske výnosy na historické minimá na začiatku tohto roka. Ale investori sa obávajú, že nástroje, ktoré dokážu splniť kritériá centrálnej banky, sa už čoskoro minú. To núti ECB, aby buď upraviť podmienky, alebo zúžiť program.

Pri pohľade na očakávania FEDu, už budúci týždeň, silné ekonomické dáta z USA a jastrabie komentáre zo strany centrálnych bankárov, pomohli presvedčiť investorov, že môžu očakávať zvýšenie úrokových sadzieb už v stredu.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy