Tri otázky, ktoré by Draghi dnes mohol zodpovedať

, politico Foto: SITA/AP

Vo štvrtok trhy opäť napäto sledujú, ako chce ECB ďalej zachraňovať ekonomiku eurozóny. "Super" Mario, ktorý neúnavne bojuje o to, aby udržala eurozónu pohromade a oživiť jej rast, je opäť na ťahu. Musí poskytnúť pomoc, tentoraz v reakcii na nové politické otrasy.

ECB má nešťastne načasované decembrové zasadnutie, minulú nedeľu v referende Taliani rozhodli o podpore anti-európskych síl, voľby čakajú aj na Francúzsko, Holandsko a Nemecko. I v týchto krajinách rastú euroskeptické sily. Od ECB sa očakáva, že podrží svoje údajne núdzový stimulačný program aj po marcovom dátume exspirácie. Štyridsať z 54 ekonómov oslovených Reuters si myslí, že Draghi odnes známi, že ECB ponechá svoj program nákupov dlhopisov na 80 miliárd eurách mesačne. Zvyšok si myslí, že začne znižovať túto sumu, tzv. tapering,  o 10 -20 miliárd eur mesačne.

Draghi už skôr poprel, že by sa s kolegami vôbec bavili o taperingu a zdôraznil, že ekonomika eurozóny stále potrebuje super-uvoľnenú menovú politiku, známy ako kvantitatívne uvoľňovanie (QE).

Tu sú tri otázky, ktoré by mohli byť zodpovedané, keď ECB oznámi svoje najnovšie politické rozhodnutie počas Draghiho  tlačovej konferencii.

1. Začne ECB s taperingom?
Po Brexite, Trumpovi aj talianske politické vákuum. Pribrzdiť dlhopisovú horúčku by dnes bolo pre ECB naozaj zlé načasovanie. Trhy už očakávajú aspoň trojmesačné predĺženie programu QE, a všetky informácie, ktoré by poukazovali na iné smerovanie, by spôsobili, že investori zostanú nervózni, čo by sa mohlo ukázať ako kontraproduktívne. "Signalizácia prípadného znižovania nákupov aktív by takmer určite vyvolalo neodôvodnené sprísnenie menových podmienok, ktoré by mohli ohroziť oživenie a prinútiť ECB, aby urobiť ešte viac," hovorí Frederik Ducrozet z Pictet Wealth Management.Avšak pir pokračovaní v súčasnom tempe, sa analytici obávajú, že ECB by mohla rýchlo vyčerpať aktíva k nákupu. V rozhovore pre španielsky denník El País Draghi naznačil, že jedným z riešení by mohlo byť zníženie nákupov a zároveň predĺženie lehoty ukončenia programu. Jediným problémom je, že investori by to mohli vnímať, ako formu taperingu. Takže Draghi sa musí vyhnúť akejkoľvek forme záväzku a len naznačiť tapering s tým, že ECB bude naďalej posudzovať situáciu v nadchádzajúcich mesiacoch.

2. Zmení ECB pravidlá výkupu dlhopisov?
Ak sa ECB rozhodne, že potiahne programe QE možno až do septembra 2017, môže Draghi oznámiť zmenu svojich prísnych kritérií nákupu. Mantinely ECB o tom, aké druhy dlhopisov môže nakupovať, čoraz viac komplikujú banke nájsť oprávnené finančné nástroje každý mesiac za 80 miliárd eur. Niektorí analytici hovoria, že ECB by mohla rozšíriť nákupy do iných aktív, ako sú akcie a bankové  obligácie. Ale iní poukazujú na to, že rozšírenie by mohli byť kontroverzné. A čo viac, tento variant by mohol byť považovaný, že dáva ECB príliš veľkú kontrolu nad trhmi, alebo jej umožňuje uprednostňovať ekonomicky slabšie národy, ako je Taliansko.

3. Predstaví Draghi osobitné opatrenia pre Taliansko?
V predohre k talianskemu referendu  4. decembra, nepotvrdené správy v médiách hovorili o tom, že ECB je pripravená k nákupu talianskeho dlhu v prípade závažnejšej volatility v obchodovaní s dlhopismi v tejto krajine. Podľa niektorých pozorovateľov to pomohlo udržať výpredaj talianskych štátnych dlhopisov pod kontrolou. Draghi sa pravdepodobne vyhne komentovaniu podmienok v  jednej krajine, ale novinári ho budú tlačiť, ako chce sanovať taliansky chorľavejúci bankový systém. Istá forma kreatívnych nákupov aktív, ktorých cieľom je naštartovanie hospodárskeho rastu v eurozóne, sa považuje za hlavné znamenie ochoty ECB podporiť Taliansko. Najstarší svetový veriteľ, Monte dei Paschi di Siena tiež čaká na odpoveď od ECB. Investori by interpretovali akékoľvek náznaky od Draghiho, že centrálna banka je ochotná predĺžiť lehotu na rekapitalizáciu banky do konca januára, za pozitívne znamenie, že Monte dei Paschi di Siena sa ešte dokáže z problémov vyhrabať sama, za pomoci súkromných prostriedkov.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy