Akciový trh v USA dosiahol nové rekordy, darilo sa aj Európe

Americké akciové indexy Dow Jones a Standard & Poors 500 v stredu výrazne posilnili a dostali sa na rekordné úrovne. Investori nakupovali akcie firiem, ktorým sa darí v časoch rýchlejšieho ekonomického rastu, ako technologické a priemyselné firmy, ale veľký záujem mali aj o akcie, z ktorých sa vyplácajú vysoké dividendy.

Posilňovanie amerického akciového trhu sa zintenzívnilo popoludní, kedy stúpli akcie leteckých a železničných spoločností. Avšak farmaceutické firmy prudko klesli po tom, ako novozvolený americký prezident Donald Trump povedal, že chce zredukovať ceny liekov.

Priemyselný index Dow Jones posilnil o 1,5 percenta na úroveň 19 549,62 bodu. Index Standard & Poors 500 si prilepšil o 1,3 percenta a uzavrel na úrovni 2 241,35 bodu. Technologický Nasdaq sa zotavil z úvodných strát a posilnil o 1,1 percenta na 5 393,76 bodu. Technologické firmy smerom nahor potiahla spoločnosť IBM, keďže zdražela o 2,8 percenta. Oslabili však biotechnologické firmy. Spoločnosť Vertex Pharmaceuticals klesla o 3,6 percenta a akcie firmy Amgen si odpísali 2,7 percenta.

Európske akciové trhy v stredu posilnili. Investori totiž očakávali, že Európska centrálna banka (ECB) vo štvrtok predĺži stimulačný program, v rámci ktorého nakupuje dlhopisy. Cieľom stimulačného programu ECB je podporiť ekonomický rast a infláciu. Nemecký akciový index DAX stúpol o 2 percentá, index britskej burzy FTSE 100 si prilepšil o 1,8 percenta a francúzsky akciový index CAC 40 vzrástol o 1,4 percenta. Darilo sa aj japonskému akciovému trhu. Hlavný tokijský index Nikkei si vo štvrtok pripísal 1,5 percenta a stúpol na 18 765,47 bodu.

bn;qq

Súvisiace články

Aktuálne správy