Deutsche Bank zrejme podvádzala, chcela pomôcť najstaršej banke sveta

, Bloomberg;CNN Money Foto:SITA/AP

Spolkový úrad pre finančný dohľad (BaFin) vyšetruje najväčšiu nemeckú banku Deutsche Bank pre podozrenie, že jej zamestnanci mali manipulovať interné indexy, aby pomohli talianskej banke Monte dei Paschi di Siena. Napísal o tom vo štvrtok server Bloomberg.

Štúdia, ktorú si BaFin vyžiadal, hovorí o nezrovnalostiach v hodnotách indexov, ktoré banka využívala pri určovaní cien v rámci dohôd s Monte dei Paschi, v decembri 2008.

Zamestnanci mali upraviť formulu interného indexu tak, aby transakcie s Monte dei Paschi prešli, uviedol Bloomberg. Nemecká banka tak Talianom pomohla zbaviť sa časti zlých úverov, ktoré z najstaršej banky sveta robia najslabšiu banku v Európe.

Sama Deutsche Bank si v tejto súvislosti nechala vypracovať neverejný interný audit. Ten nezrovnalosti síce objavil, avšak "jednoznačne" nehovorí o manipulácii s interným indexom alebo snahe ovplyvniť týmto spôsobom výsledok dohody.

Okrem BaFin postup Deutsche Bank pri dohode s Paschi dei Siena, ktorej už dlhší čas hrozí pád, riešia aj talianske orgány činné v trestnom konaní. Deutsche Bank a šesť niekdajších manažérov čelí obvineniu na súde v talianskom Miláne. Súd má začať 15. decembra.

Deutsche Bank musela už pred viac ako rokom zaplatiť úradom v Spojených štátoch a Veľkej Británii dve a pol miliardy dolárov za urovnanie obvinenia z manipulácie s úrokovými sadzbami LIBOR (londýnska), EURIBOR (európska) a TIBOR (tokijská).

Podľa serveru CNN Money sa pripravuje vládna sanácia Monte dei Paschi di Siena. Zdroje oboznámené s obsahom rozhovorov medzi bankou a investormi tvrdia, že rozhodnutie zrejme padne do konca týždňa.

Talianske banky dlhodobo trápia zlé úvery v celkovej výške až 360 miliárd eur. Za symbol talianskej mizéria sa považuje práve Monte dei Paschi di Siena. Najstaršia banka sveta bola založená v roku 1472 a podľa nedávnych záťažových testov ide o najslabšiu banku v EÚ. V prípade jej pádu sa analytici obávajú, že by boli ohrozené aj ďalšie talianske banky a tým aj celá EÚ. 

Súvisiace články

Aktuálne správy