Predraženie o 2600 percent: Farmagigant musí zaplatiť rekordnú pokutu

, ČTK Foto: SITA/AP

Spoločnosť Pfizer musí v Británii zaplatiť rekordnú pokutu 84,2 milióna libier (98,95 milióna EUR). Liek na epilepsiu, ktorý sa pôvodne predával pod názvom Epanutin, bol v Británii mnohonásobne drahší ako inde v Európe.

Britský protimonopolný úrad (CMA) trestá americkú farmaceutickú spoločnosť za predraženie lieku.  Britský Národný zdravotný systém (NHS) za neho zaplatil v roku 2012 dva milióny libier, v ďalšom roku ale liek výrazne zdražel a už to bolo 50 miliónov libier. Pfizer totiž predal svoje práva na tento liek súkromnej britskej firme Flynn, ktorá ho začala predávať ako neznačkový prípravok. Cena tak už nepodliehala regulácii a raketovo narástla.

"Spoločnosti úmyselne zneužila príležitosť, aby vytlačila cenu lieku, na ktorý sú odkázané tisíce pacientov," uviedol Philip Marsden z CMA. "Tento mimoriadny nárast ceny stál britský systém verejného zdravia a daňových poplatníkov desiatky miliónov libier," dodal.

Firma Pfizer rozhodnutie CMA vo svojom vyhlásení spochybnila a podá odvolanie. Uviedla, že predaj lieku bol stratový a dohoda s firmou Flynn vraj predstavovala možnosť, ako ho pacientom s epilepsiou aj naďalej zaistiť. Spoločnosť Flynn dostala od CMA pokutu 5,2 milióna libier (6,11 EUR) a firma sa bude takisto odvolávať.

Súvisiace články

Aktuálne správy