Brexit môže zvýšiť priemernú cenu dovážaných áut o 1500 libier

Brexit môže zvýšiť priemernú cenu áut dovážaných do Británie až o 1500 libier (1781,26 eura), ak krajina stratí prístup na spoločný európsky trh a zavedie clo. Upozornilo na to Združenie výrobcov a predajcov áut (SMMT).
Britský priemysel aj spotrebiteľov tak brexit môže vyjsť až na 4,5 miliardy GBP ročne. Len clo za import áut dosiahne minimálne 2,7 miliardy GBP ročne, odhaduje SMMT. A väčšinu z týchto nákladov budú musieť prevziať na svoje plecia kupujúci, keď sa ukáže, že automobilky nie sú schopné ich absorbovať.
Export z Británie do Európskej únie (EÚ) tiež zaťažia dodatočné náklady odhadom vo výške 1,8 miliardy GBP.
Lobistické združenie vychádzalo pri svojich výpočtoch zo štandardného 10-% cla na dovoz podľa pravidiel Svetovej obchodnej organizácie (WTO), ktoré obe stany zrejme zavedú, ak sa im nepodarí uzavrieť obchodnú dohodu.
Predstavitelia EÚ viackrát zopakovali, že Británia si nemôže udržať prístup na spoločný trh únie, ak neumožní voľný pohyb osôb, čo je jedna zo štyroch základných slobôd európskeho bloku. Britská premiérka Theresa Mayová pritom sľúbila voličom, že obmedzí imigráciu.

Súvisiace články

Aktuálne správy