Nižšia ťažba OPEC-u ruským ropným firmám pomôže, hovorí Fitch

Rusko by mohlo viac zdaniť ropné firmy, ak by cena čierneho zlata klesla pod 40 USD za barel, ale tento scenár je podľa agentúry Fitch po redukcii ťažby kartelom OPEC menej pravdepodobný.

Pravdepodobnosť výrazného rastu zdanenia ruských producentov ropy a plynu sa podľa medzinárodnej ratingovej agentúry Fitch výrazne znížila. Agentúra vychádza z návrhu ruského štátneho rozpočtu a z toho, aký podľa nej bude mať vplyv dohoda členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) o redukcii ťažby. Agentúra to uviedla v správe, ktorú zverejnila v stredu.

Návrh ruského rozpočtu pre rok 2017 je založený na predpoklade, že príjmy štátu od ropných firiem budú relatívne stabilné. Zvýši sa daň z ťažby minerálov, ale vykompenzuje to pokles exportného cla na 30 % z úrovne 42 %. Z dlhodobejšieho hľadiska existuje podľa agentúry riziko, že ruská vláda by sa mohla snažiť zvýšiť svoj podiel na príjmoch z ropy a plynu. Toto riziko by výrazne stúplo, ak by cena ropy klesla pod 40 USD za barel na dlhšie obdobie. Ruský štátny rozpočet totiž ráta s cenou ropy vo výške 40 USD za barel. Rozhodnutie OPEC-u znížiť v roku 2017 ťažbu však zmenšuje pravdepodobnosť takéhoto zlacnenia ropy.

Agentúra ďalej dodáva, že záväzok Ruska spolupracovať s kartelom OPEC a znížiť ťažbu v prvom kvartáli 2017 v rozsahu do 300 tis. barelov denne by nemal poškodiť podnikateľský profil ruských ropných firiem. „Plánovaná redukcia predstavuje necelé 3 % produkcie ropy v krajine,“ poznamenala ratingová agentúra.

ab;qq

Súvisiace články

Aktuálne správy