Pozitívne údaje podložené číslami: Čo môžeme Američanom len tíško závidieť

, Calculated Risk Foto: SITA/AP

Väčšina ekonómov stále tvrdí, že nevidia v americkej ekonomike výrazný potenciál pre zrýchlenie rastu. V nasledujúcich 5 bodoch sú zahrnuté zlepšenia, ktoré nakoniec vyústia do lepšej budúcnosti.

1. Nízky počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti
Počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti je na najnižšej úrovni za ostatných 40 rokov, pričom počet obyvateľov je oveľa vyšší. Štvortýždňový priemer počtu novo nezamestnaných klesol na 251 000 z 297 000 pred rokom. Vrchol predstavovalo 660 000 nezamestnaných v čase krízy.

2. Rekordný počet novootvorených pracovných pozícií
Ide o jeden z najdôležitejších ukazovateľov celkovej zamestnanosti. Od roku 2014 sa už nachádza nad úrovňou z obdobia pred finančnou krízou. Hoci v septembri a októbri došlo k miernemu poklesu, počet nových pracovných miest v tomto roku už prekročil hranicu 5,8 milióna a nad piatimi miliónmi sa drží už dvadsať mesiacov po sebe. Pozitívnou správou je aj rast počtu ľudí, ktorí dobrovoľne opúšťajú zamestnanie. Vypovedá to o zvýšenom sebavedomí zamestnancov, ktorí sa neboja opustiť súčasného zamestnávateľa, pretože veria, že nebudú mať problém nájsť si novú prácu.

3. Zadlženosť domácností klesá
Zadlženosť domácností zaznamenala v posledných rokoch výrazný pokles, najmä vďaka poklesu objemu hypoték spôsobenom veľkým počtom zabavených nehnuteľností. V roku 2007 tvorili náklady na obsluhu dlhu (debt service ratio, teda pomer nákladov na splácanie istiny i úrokov) u domácností 13,2 %, dnes sú pod desiatimi percentami, čo je mnohoročné minimum. Problémom môže byť rast spotrebiteľských úverov v posledných rokoch. Za dobrú správu sa dá považovať, že takzvané financial obligation ratio (pomer finančných záväzkov, v ktorom sú započítané aj náklady na dane a poistenie nehnuteľností alebo kreditné karty) sa tiež pohybuje na historických minimách.

4. Ceny pohonných hmôt sú najnižšie od finančnej krízy
Vzhľadom na to, že ropa zaznamenala niekoľkoročný výrazný pokles, niet sa čomu diviť. Aj keď tento rok cena za galón opäť vzrástla nad 2 doláre, stále je dosť nízko, čo spotrebitelia zrejme ocenia. A pomáha to aj automobilovému priemyslu.

5. Rast miezd sa zrýchľuje
Medziročné tempo rastu priemernej hodinovej mzdy v súkromnom sektore rastie, aj keď je to rast pomerne volatilný a tempo z roku 2007 ešte ani zďaleka nedosahuje. Cez spomínanú volatilitu ide zatiaľ o pozitívny trend. K pozitívam možno vedľa spomínaných faktorov pridať aj vývoj na trhu s bývaním, klesajúca nezamestnanosť (oficiálna i celková) a aktuálne aj rast HDP, ktorý bol v treťom štvrťroku najvyšší za dva roky.

Aby to nevyzeralo, že sa na americký výkon pozeráme cez ružové okuliare, nemali by sme zabúdať ani na problémy. Z nich najviac viditeľný a natoľko diskutovaný je rast nerovnosti, pomerne veľké zadlženie študentov či klimatické zmeny, ktoré môžu byť pre ekonomiku v budúcnosti skutočnou hrozbou.

Súvisiace články

Aktuálne správy