3 dôvody, prečo firmy bojujú proti korupcii

, Pontis Foto: thinkstock

Nedávna medializácia rebríčka Svetového ekonomického fóra, kde sa Slovensko umiestnilo na 2. mieste v indexe korupcie medzi rozvinutými ekonomikami, bola smutnou diagnózou našej krajiny. Avšak, nie všetci na stav korupcie u nás rezignovali. Dokonca proti nej bojujú aj tí, od ktorých by sme to na prvý pohľad nečakali.

Úroveň slovenskej korupcie trápi aj biznis sektor. Viac ako dvadsiatka slovenských firiem chce prispieť k zlepšeniu v tejto oblasti. Pomáha im v tom Fond pre transparentné Slovensko pri Nadácii Pontis, ktorý prepája firmy s watchdogovými a analytickými organizáciami.

Prečo sa firmy rozhodnú bojovať proti korupcii v krajine? Tu sú tri najčastejšie dôvody:

Profitujú z bezkorupčného prostredia
Jasné pravidlá pre podnikanie, možnosť férovej súťaže pri štátnych zákazkách, vymožiteľnosť práva a rovnosť pred zákonom. To sú podmienky, ktoré každej poctivej firme pomáhajú byť úspešnou a rásť.

Transparentnosť majú zakotvenú vo svojich hodnotách
Transparentnosť a otvorenosť voči partnerom, zamestnancom či dodávateľom je hodnota, ktorú firmy majú vo svojej DNA. Chápu, že dobré meno je základom pre úspešný biznis.

Cítia zodpovednosť za spoluvytváranie zdravej  a sebavedomej krajiny
Slovensko je krajina s obrovským  ľudským a ekonomickým potenciálom.  Na to, aby mohol byť tento potenciál naplnený je transparentnosť kľúčová. Mnohokrát majú podnikatelia skúsenosť z iných krajín, kde sa boju proti korupcii darí. Túto pozitívnu skúsenosť chcú priniesť aj na Slovensko a prispieť tak k lepšiemu životu v našej krajine.

„Na Slovensku pribúda počet firiem, ktoré trápi, že stav korupcie nezdravo ovplyvňuje podnikateľské prostredie. Túto situáciu riešia vyvíjaním spoločenského tlaku a systematickou podporou organizácii, ktoré kontrolujú činnosť verejných inštitúcií a hospodárenie s verejnými financiami,“ vysvetľuje Ondrej Gallo, manažér Fondu pre transparentné Slovensko.

Na potrebu riešiť korupciu upozorňuje už od roku 2005 Medzinárodný deň boja proti korupcii, 9. decembra. Fond pre transparentné Slovensko vyhlasuje piaty ročník grantového programu, v rámci ktorého podporí organizácie, ktoré dlhodobo presadzujú zvyšovanie transparentnosti verejného života, ako aj opatrenia na zmenšovanie priestoru pre korupciu a únos štátu. V spolupráci so zapojenými firmami prerozdelí na tento účel 140 000 eur.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy