MH SR pripravuje koncepciu na podporu inteligentných miest

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR pripravuje koncepciu na podporu inteligentných miest, tzv. Smart Cities, s využívaním moderných informačných a komunikačných technológií na zvýšenie kvality života obyvateľov. Na konferencii Košice Invest 2016 o tom dnes informoval štátny tajomník rezortu hospodárstva Rastislav Chovanec.
„Pôjde o dokument, ktorý zozbiera znalosti a príklady, ako niektoré mestá na Slovensku už nabehli na tento nový koncept. Bude to aj návod pre ďalšie mestá a primátorov, aby sa zamysleli, ako vedia využiť v rámci ich prostredia moderné technológie,“ uviedol pre TASR Chovanec. Snahou ministerstva je podľa neho robiť osvetu a zvýšiť záujem o túto tému. Koncepcia by mala byť hotová do dvoch – troch mesiacov.
Súčasťou dokumentu bude súbor oblastí, v ktorých môžu mestá žiadať o finančné zdroje, či už z fondov EÚ, alebo štátneho rozpočtu. „Takisto chceme zahrnúť aj firmy, ktoré pôsobia v sektore, a ktoré môžu mestá využiť, napríklad pri zbere informácií, dátovej analytike či výbere senzorov. Chceme ponúknuť mestám návod, ako začať, pospájať ich potreby s možnosťami financovania, a tým čo ponúkajú najmä slovenské firmy,“ priblížil štátny tajomník.
Rozvoj digitalizácie a internetizácie prináša možnosti výrazných úspor, a to nielen v priemysle. Mestá môžu moderné technológie využiť pri riešení problémov s dopravou, v odpadovom hospodárstve i pri znižovaní spotreby energií.
Ako doplnil Chovanec, MH SR už pripravilo koncepciu inteligentného priemyslu pre Slovensko. Hlavnými adresátmi zmien, ktoré so sebou prináša koncept tzv. Smart Industry, sú slovenské priemyselné podniky, ktoré cez efektívnejšiu výrobu a predaj produktov môžu zvýšiť svoju konkurencieschopnosť.

Súvisiace články

Aktuálne správy