Zvýšené riziko v Taliansku: ECB sa chystá rozšíriť svoj nákupný program do budúceho septembra

, CNBC Foto: SITA/AP

Pre Maria Draghiho nemohlo prísť načasovanie talianskeho referenda a jeho výsledok v horšom čase, len niekoľko dní pred natoľko dôležitým decembrovým zasadnutím Európskej centrálnej banky, na ktorom má odhaliť budúcnosť programu nákupov.

V ponuke sú rozšírenia ale aj vylepšenia programu kvantitatívneho uvoľňovania, vývoj inflácie a ekonomické projekcie. Drvivá väčšina ekonómov oslovených agentúrou Reuters očakáva, že ECB rozhodne o predĺžení programu do septembra 2017 a udrží mesačný objem nákupu dlhopisov na 80 miliardách eur. "Očakávame, že ECB rozšíriť svoje nákupy aktív v rovnakom tempe až do septembra 2017, zatiaľ čo upustí od obmedzenia skupovať aktíva s výnosom pod Depo (IST) sadzby a nižšie ako 2-ročným výnosom," píše Nick Kounis, z ABN Amro vo svojej poznámke.

ECB sa snaží stlačiť infláciu späť k svojmu cieľu tesne pod 2 percentá s množstvom opatrení a nástrojov, vrátane negatívnych depozitných sadzieb s cieľom urýchliť poskytovanie úverov a nákupmi  dlhopisov. Kým inflácia zostáva nízka v porovnaní s cieľmi banky, aspoň sa uberá správnym smerom. Z aktuálnych údajov inflácia potvrdzuje mierny nárast na 0,6 percenta v novembri v porovnaní s minulým rokom, čo tiež znamená, že inflácia je na najvyššej úrovni od apríla 2014.

Nezamestnanosť v eurozóne klesla pod 10 %, prvýkrát od roku 2009, na 9,8 percenta. Aj ekonomické ukazovatele hovoria o miernom raste menovej únie. Ani Brexit ani voľba Donalda Trumpa za amerického prezidenta nepoškodili tento vývoj. ECB trvá na tom, že jej program kvantitatívneho uvoľňovania, napriek širokej kritike, pomohol k zlepšeniu situácie. "Povedal by som, že napriek mnohým krízam za ostatných šesť, sedem rokov, budeme aj naďalej riadiť loď k tomuto mandátu, a predpokladáme, že inflácia sa vráti späť k nášmu cieľu, miera inflácie tesne pod 2 percentá rokoch 2018/2019, "uviedol prezident ECB Draghi v rozhovore pre El Pais, španielsky denníka 30. novembra.

ECB má v úmysle zachovať svoj súčasný trend, kým nenarazí na trvalú úpravu v inflácii v súlade s jej inflačným cieľom. "Vzhľadom k tomu, slová Maria Draghiho, ktorý teraz vidí infláciu rásť, a verí, že by mohla dosiahnuť cieľ ECB za dva roky, bolo by zrejme na mieste sa pýtať, kedy budú znižovať svoje menové stimuly. Ak Rada guvernérov súhlasí s tým, aby sa zamerali na vyššie ciele ako je inflačný cieľ, alebo ak výrazne znížia výhľad inflácie, je nutná vážna diskusia o utlmovaní mesačného výkupu," píše Anatoli Annenkov, ekonóm Société Générale. "Alebo bude lepšie začať s taperingom až po roku 2017?" pýta sa.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy