Rusko a OPEC budú rokovať o dohodnutej redukcii ťažby

Stretnutie ruského ministra energetiky Alexandra Novaka s ropnými ministrami OPEC-u sa uskutoční v nadväznosti na to, ako kartel rozhodol, že zníži ťažbu o 1,2 mil. barelov denne a Rusko sľúbilo redukciu o 300 tis. barelov denne.

Ruský minister energetiky Alexander Novak sa stretne s ropnými ministrami členských štátov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), aby rokovali o redukcii ťažby, ktorej cieľom je zvýšenie cien. Informovala o tom v utorok ruská tlačová agentúra TASS, ktorá citovala Novaka. Rokovania budú vo Viedni v sobotu, čiže necelý týždeň po tom, ako sa OPEC dohodol, že svoju ťažbu prvýkrát od roku 2008 obmedzí. Kartel zároveň informoval, že Rusko sa k redukcii ťažby pripojí.

Trinásť členských krajín OPEC-u má svoju produkciu zredukovať o 1,2 mil. barelov denne s účinnosťou od januára. Ropné krajiny, ktoré nie sú členmi kartelu, majú ťažbu znížiť o dodatočných 600 tis. barelov denne. Rusko sľúbilo, že svoju ťažbu zredukuje o 300 tis. barelov denne.

Cena ropy v utorok po štyroch dňoch rastu oslabila. Severomorská ropa Brent, ktorej cena je medzinárodnou referenčnou cenou, oslabila o 36 centov na úroveň 54,58 USD za barel. V pondelok si ropa Brent pripísala 48 centov a uzavrela na úrovni 54,94 USD za barel.

(1 EUR = 1,0702 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy