Maďarský HDP v 3. kvartáli medziročne vzrástol o 2,2 %

Medziročný rast hospodárstva v treťom štvrťroku bol o 0,2 percentuálneho bodu silnejší, ako naznačoval prvý odhad.

Hrubý domáci produkt (HDP) Maďarska v treťom kvartáli medziročne posilnil o 2,2 percenta. Vyplýva to z druhého odhadu maďarského štatistického úradu KSH. Úrad o tom v utorok informoval na svojej internetovej stránke. V porovnaní s prvým odhadom tak úrad revidoval údaj o raste ekonomiky smerom nahor o 0,2 percentuálneho bodu. Revízia smerom nahor bola výsledkom toho, že výkon maďarského poľnohospodárstva bol lepší, ako sa pôvodne odhadovalo.

Služby k rastu maďarskej ekonomiky počas júla až septembra prispeli 1,3 percentuálneho bodu, priemysel rastu hospodárstva pridal 0,2 percentuálneho bodu a poľnohospodárstvo prispelo jedným percentuálnym bodom. V rámci služieb najvýraznejšie k rastu ekonomiky prispeli veľkoobchod a maloobchod a ubytovacie a stravovacie služby. Stavebníctvo rastu HDP 0,4 percentuálneho bodu ubralo.

Konečná spotreba k medziročnému rastu maďarskej ekonomiky v treťom kvartáli prispela dvoma percentuálnymi bodmi. Hrubá tvorba kapitálu hospodársky rast zväčšila o 0,4 percentuálneho bodu. Bilancia zahraničného obchodu krajiny však rast ekonomiky počas júla až septembra znížila o 0,2 percentuálneho bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy