Kauza Fischerových boeingov sa vracia, podnikateľ žiada od Česka vyše 3 mld. Kč

Nemecká spoločnosť Aircraftleasing Meier und Fischer (AMF) začala proti Česku medzinárodnú arbitráž. Ministerstvo financií o tom informovalo v pondelok (5.12.) na svojom webe. V AMF má väčšinový podiel český podnikateľ Václav Fischer, pričom firma žiada od Česka 3,1 miliardy Kč (114,53 milióna eur) za dopravné lietadlá zadržané pred 11 rokmi v rámci konkurzu na Fischerov majetok.
Firma sa odvoláva na dohodu o vzájomnej ochrane investícií medzi Českom a Nemeckom. Fischerova spoločnosť ponúkla štátu mimosúdne vyrovnanie, zástupcovia Českej republiky to však odmietli. „Z podkladov, ktoré máme k dispozícii, sa domnievame, že právna pozícia Českej republiky je silná. Preto sme aj zamietli žiadosť o mimosúdne vyrovnanie,“ uviedla riaditeľka odboru Medzinárodnej právnej služby Marie Talašová.
Fischerova AMF se už skôr súdila na českých súdoch, pričom žiadala 334 miliónov Kč ako náhradu za ušlé nájomné za dve lietadlá spoločnosti Fischer Air. Dva Fischerove Boeingy 737 chátrali takmer päť rokov na ruzynskom letisku. Ku koncu na nich museli pracovať technici, aby lietadlá boli schopné letu.
Lietadlá nakoniec v roku 2010 získala v dražbe americká spoločnosť AerSale. Predajná cena strojov presiahla sumu 2 milióny USD (1,87 milióna eur), čo bol iba zlomok pôvodnej hodnoty.
Dve lietadlá získala spoločnosť Fischer Air v apríli 1997. Prvý komerčný let sa uskutočnil na linke Praha – Palma de Mallorka. Po krachu firmy sa o lietadlá roky viedli súdne spory.
Česko v súčasnosti čelí ďalším 12 medzinárodným arbitrážam, kde finančné nároky presahujú 7 miliárd Kč. Celkovo sedem arbitráží sa týka investícií do obnoviteľných zdrojov energie. Doteraz bolo podľa údajov ministerstva financií proti Česku ukončených 20 arbitráží, pričom len tri z nich Česko prehralo.
(1 EUR = 27,057 CZK, 1 EUR = 1,0702 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy