Slovenský HDP posilnil výraznejšie ako bol priemer EÚ

Ekonomika Európskej únie v treťom štvrťroku medzikvartálne vzrástla o 0,4 % a medziročne o 1,9 %, slovenské hospodárstvo medzikvartálne vzrástlo o 0,7 % a medziročne o 3,2 %.

Sezónne upravený hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny v treťom štvrťroku medzikvartálne posilnil o 0,3 percenta a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa zväčšil o 0,4 percenta. Medziročne sa ekonomika eurozóny v treťom kvartáli zväčšila o 1,7 percenta a hospodárstvo celej EÚ posilnilo o 1,9 percenta. Informoval o tom v utorok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Slovenská ekonomika v treťom štvrťroku medzikvartálne aj medziročne rástla rýchlejšie v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj za celú Európsku úniu. Medzikvartálne totiž slovenský HDP posilnil o 0,7 percenta a medziročne sa zväčšil o 3,2 percenta. V rámci krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, medzikvartálne počas júla až septembra najrýchlejšie rástol HDP Chorvátska (1,7 %), Slovinska (1 %) a Grécka a Portugalska (zhodne 0,8 %). Najpomalšie rástol HDP Litvy, a to o 0,1 percenta.

Výdavky na konečnú spotrebu domácností v treťom štvrťroku k rastu HDP v eurozóne aj v rámci celej EÚ prispeli zhodne 0,2 percentuálneho bodu. Vplyv hrubej tvorby fixného kapitálu na rast HDP bol v rámci eurozóny aj v rámci celej EÚ neutrálny. Bilancia zahraničného obchodu pôsobila na HDP v eurozóne negatívne a v rámci EÚ bol jej vplyv neutrálny.

Súvisiace články

Aktuálne správy