Hospodárska vojna medzi USA a Čínou nebude mať víťaza, Trump by mal zjemniť svoju rétoriku

, Reuters;CNBC Foto: SITA/AP

Donald Trump cez Twitter provokuje Čínu, analytici varujú, že dve najväčšie svetové ekonomiky môžu veľmi veľa stratiť, ak by sa napätie ďalej stupňovalo.

Trumpovi sa nedávno opäť raz podarilo nahnevať Čínu, keď telefonoval s taiwanským prezidentom Tsai Ing-wenovou. Niečo podobné sa naposledy udialo v roku 1979, Spojené štáty neuznávajú samostatnosť Taiwanu. Čínske ministerstvo zahraničia podalo formálnu sťažnosť na diplomaciu vo Washingtone, poukazovalo na to, že USA uznávajú politiku "jednej Číny", čo sa považuje za jadro vzťahov oboch krajín. Trump Čínu opäť „vytočil“ nedeľu, na Twitteri zmienil devalváciu čínskej meny, nespravodlivé zdaňovanie amerického vývozu, či nárast zbrojenia v Juhočínskom mori.

Ameriku aj Čínu čakajú obrovské ekonomické komplikácie s vážnymi stratami ak napätie prerastie do ekonomickej odplaty. Ani jeden z obchodných partnerov nemá jasnú výhodu nad druhým, a akákoľvek politika smerujúca k zasiahnutiu ekonomiky inej krajiny môže viesť iba k "zaručenému vzájomnému zničeniu," uviedol analytik Robert Manning zo spoločnosti Brent Scowcroft z Rady pre medzinárodnú bezpečnosť. "Myslím, že to nebude mať víťaza. A svetová ekonomika na tom bude ešte horšie, keď proti sebe pôjdu dve najväčšie hospodárstva," cituje Manninga televízia CNBC.

Čína vyviezla vlani tovar do USA v hodnote asi 482 miliárd dolárov. Je to viac ako ktorákoľvek iná krajina. USA vyviezli vlani do Číny tovar za asi 116 miliárd dolárov. Obchodný deficit predstavuje 366 miliárd dolárov. Mnoho amerických firiem sa spolieha na lacnú pracovnú silu v čínskom priemysle, americkí spotrebitelia si zvykli na lacných čínsky dovoz.

Čína drží viac amerického dlhu než ktorákoľvek iná krajina, ku koncu septembra to bolo ssi 1,2 bilióna dolárov vo forme štátnych cenných papierov, podľa údajov amerického ministerstva financií. Keď si Spojené štáty potrebujú požičať, čo je viac či menej trvalý stav, veľmi často si požičiavajú od Číny.

Trumpovej otvorenej rétorike voči Číne kontrastuje pomerne opatrný Peking. Možno sa rozhodli potrestať USA za taiwanský telefonát, ale zároveň sa snažia "vychovávať" Trumpa ako pristupovať k americko-čínskym vzťahom, povedal Rodger Baker, viceprezident pre strategické analýzy zo Stratfor.

Čína bola jedným z najväčších cieľov Trumpovej predvolebnej rétoriky, opakovane tvrdil, že ázijský obor kradne americké pracovné miesta a znižuje mzdy robotníckej triedy v Amerike. Ak Trump nezmäkčí svoje vyhlásenia, mohlo by to eskalovať napätie. "Možno nie okamžite, ale časom by mohol prijať drastické opatrenia hospodárskej politiky voči Číne,“ dodal Baker. Trump verí, že Spojené štáty majú silný ekonomický tlak, čo by mohol využiť proti Číne.

Trump vo svojej prezidentskej kampani opakovane obvinil Čínu z manipulácie svojej meny, aby zvýhodnila vývoz oproti americkému tovaru a hovoril o zdanení vo výške až 45 percent na  čínsky dovoz. To by samozrejme mohlo byť problém pre Čínu vzhľadom k tomu, že Spojené štáty sú pre krajinu rozhodujúcim exportným trhom.

Mnohé formy akéhosi ekonomického trestu by predstavovali nevýhody pre obe strany, myslí si Bake. Americké zdaňovanie a prekážky pre čínsky obchod by poškodil Čínu, ale aj americké firmy a poľnohospodárov. Takto by pravdepodobne stratili prístup k rastúcej čínskej strednej triede.

Vyššia miera zdaňovania by mohla mať dopad aj na mnoho amerických firiem, ktoré majú vybudované dodávateľské reťazce po celom svete, vrátane Číny, dodal Manning.

Čína má "nukleárnu zbraň" v boji. Mohla by ju použiť proti americkej národnej pokladnici, dokázala by finančné trhy v USA ovplyvniť tým, že spôsobí posuny v cene dolára alebo úrokových sadzieb. Ale ani takýto drastický ťah by nepredstavoval jasnú výhodu pre Čínu, povedal Manning. Investori, vrátane mnohých svetových suverénnych štátov, nakupujú americký dlh, pretože to považujú za bezpečnú investíciu. Čína by tak musela dávať peniaze niekam inde, napríklad do stále nestabilnej eurozóny, čo by znamenalo nové problémy pre Peking.

Bez ohľadu na to, Baker očakáva trvalý odpor USA voči Číne v niektorých kľúčových oblastiach, ako je napríklad zabránenie čínskym investorom v nákupe nehnuteľností a technológie v Spojených štátoch. 

Súvisiace články

Aktuálne správy