Oddychový čas sa končí, zlato opäť v býčom trhu

, BI;Financial Post;Investing News;FE Foto: TASR/AP

Sentiment v zlate sa už ocitol v príliš veľkej eufórii. Vzácny kov potreboval prepad pred tým, než sa bude môcť pustiť do ďalšej fázy rastu.

Aj napriek tomu, že zlato je v súčasnosti na deväťmesačnom minime, novembrový panel Consensus Forecast Commodities podľa správy servera FocusEconomics stále vidí cenu zlata v priemere na 1310 dolárov za uncu vo štvrtom štvrťroku tohto roka.

Mnohí analytici sú toho názoru, že zlato práve začalo svoj nový býčí trh. Po víťazstve Trumpa sa na držaní zlata investormi nič nezmenilo. Vyhliadka rastúcich deficitov a inflácii pomáha zlatu v býčom trende. Obzvlášť, keď si vezmeme do úvahy fakt, že FED, alebo akákoľvek iná centrálna banka, v dohľadnom čase pravdepodobne nezmení dramaticky svoju neuveriteľne holubičiu predpojatosť.

V ostatnom čase sme sa v zlatom sentimente dočkali posunov. Denný odliv kapitálu zo zlatým ETF pretrvával takmer tri týždne od amerických prezidentských volieb. Dnes by sme sa mohli stať svedkami podobnej situácii, akú sme videli pre zlatu na konci minulého roka, kedy atakovalo svoje cenové dno.  Ale to je pohľad proti prúdu.

Čo by mohlo najviac ovplyvniť cenu drahého kovu, je pohyb dolára. Obvykle sú to protichodné pohyby. Pri dlhodobom časovom horizonte existujú niektoré významné medvedie pohyby, veľmi podobné tomu, keď v roku 2002 sa doláro ocitol na svojom vrchole. Technicky to vyzerá na zásadný zvrat.

Ale býčí sentiment pre zlato neznamená len tak odpočívať a čakať na vývoj dolára. Zlato je tiež "investícia do zlyhania menovej politiky", alebo aspoň zaistenie proti nemu. A pre každého, kto sleduje scénu, dostáva veľmi jasné znamenia, že stávke je v politike veľmi veľa. Stačí spomenúť rastúce riziká kvôli experimentom centrálnej banky, s čím sa trhy museli vyrovnať po väčšiu časť uplynulého desaťročia.

Myšlienka, prečo je dnes dobré vlastniť zlato, sa masívnejšie prijala počas niekoľkých posledných mesiacov, aj keď ceny a sentiment sa to snažia zvrátiť. Pre mnohých dnešná situácia vytvára úžasnú príležitosť, chopiť sa a využiť to, čo by mohlo znamenať veľmi skoré štádium, ktoré sa časom rozvinie a povedie k výraznému posunu v dlhodobom trende nadvýkonnosti zo strany finančných aktív nad reálnymi  aktívami.

"Zverejnené dáta sa zdajú byť silným indikátorom toho, že Fed na svojom najbližšom zasadnutí v decembri úroky zvýši," tvrdí Carsten Menke, komoditný analytik švajčiarskej privátnej banky Julius Baer. Kanadský denník Financial Post k tomu len dodáva, že pre zlato to znamená pochod smerom k druhému mesačnému poklesu. "Vzácne kovy budú mať ťažkosti, ak americký dolár zostane silný," myslí si expert na drahé kovy spoločnosti Marex Spectrum David Govett.

Ale generálny riaditeľ škótskej RBC Wealth Management George Gero oponuje tým, že súčasné bláznivé ekonomické prostredie povedie investorov do bezpečných aktív ako je zlato. "Dlhší horizont bude k zlatu pravdepodobne priateľský, pretože uvidíme infláciu so silným dolárom, s vyššími úrokovými sadzbami a slabé meny inde po svete, čo znamená, že ľudia budú hľadať likvidné prostriedky konvertibilné do akejkoľvek menovej opcie. S dopytom pochádzajúcim z Indie, čo je druhý najväčší spotrebiteľ zlata na svete, povedie cesta k vyšším cenám zlata. Pri pohľade do roku 2017 sa očakáva, že cena zlata sa okolo 1315 dolárov za uncu ustáli," cituje Gera server Investing News.

Súvisiace články

Aktuálne správy