Američania by si mali zvyknúť na pomalší rast svojej ekonomiky

Američania by si mali zvyknúť na pomalší rast svojej ekonomiky, ktorý sa stáva "novým normálom". Vyhlásilo to dnes americké Národné združenie podnikových ekonómov (NABE).

Američania by si mali zvyknúť na pomalší rast svojej ekonomiky, ktorý sa stáva „novým normálom“. Vyhlásilo to dnes americké Národné združenie podnikových ekonómov (NABE).
Podľa najnovšieho prieskumu NABE sa hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov na budúci rok zvýši o 2,2 % po tohoročnom odhadovanom raste o 1,6 %. Táto predpoveď sa zhoduje so septembrovou prognózou NABE.
Tempo rastu najväčšej svetlej ekonomiky sa tak síce na budúci rok zrýchli, ale zaostane za dlhodobým priemerom. HDP Spojených štátov sa totiž v rokoch 1948 až 2015 zvýšil v priemere o 3,1 %.
Podnikoví ekonómovia preto upozorňujú, že Američania si musia zvyknúť na pomalší rast hospodárstva. Až 80 % respondentov v prieskume NABE uviedlo, že tempo rastu americkej ekonomiky sa v nasledujúcich piatich rokoch udrží na úrovni 2,5 %, prípadne bude ešte nižšie. Hospodárstvo USA brzdí starnutie populácie a slabé zvyšovanie produktivity.
Ekonómovia sa však domnievajú, že hrozba recesie je v prípade USA vzdialená, až 90 % z nich očakáva, že americká ekonomika bude pokračovať v expanzii minimálne v roku 2018.
Predpovedajú tiež, že zamestnávatelia na budúci rok vytvoria každý mesiac v priemere 168.000 nových pracovných miest. To je však menej ako tohoročný priemer 180.000 nových miest. Experti sa domnievajú, že miera nezamestnanosti, ktorá v novembri klesla na deväťročné minimum 4,6 %, v roku 2017 dosiahne v priemere 4,7 %.
Zdravý trh práce znamená, že rast miezd v USA tento aj budúci rok prekročí tempo rastu inflácie. Odhadujú, že spotrebiteľské ceny v najväčšej svetovej ekonomike sa tento rok zvýšia o 1,2 % a v roku 2017 sa ich expanzia zrýchli na 2,3 %.
Dve pätiny, teda 40 % opýtaných ekonómov sa domnieva, že zvýšenie výdavkov na stavbu ciest, mostov a ďalšie projekty infraštruktúry je najlepší spôsob, ako v nasledujúcich štyroch rokoch podporiť hospodársky rast USA. Ďalších 36 % označilo za najlepší spôsob daňovú reformu. Nový prezident Donald Trump už avizoval, že oba návrhy – výdavky na infraštruktúru aj daňová reforma budú prioritami jeho administratívy.
Ekonómovia očakávajú, že americká centrálna banka Fed už na budúci týždeň zvýši úrokové sadzby a v roku 2017 budú nasledovať ešte ďalšie dve zvýšenia úrokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy