Rozhodnutie Ústavného súdu SR nijako nespochybnilo zavedenie G-komponentu

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) zdôrazňuje, že rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR nijako nespochybnilo zavedenie tzv. G-komponentu. Uviedol to hovorca ÚRSO Radoslav Igaz v reakcii na dnešné vyjadrenia zástupcov Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu (SAPI).
„G-komponent bol u nás zavedený transparentne, plne v súlade s platným nariadením Európskej komisie číslo 838 z roku 2010. Slovensko nie je ani zďaleka jediná krajina, kde G-komponent platí. Čo sa týka ostatných zmluvných vzťahov medzi účastníkmi trhu, k tým nemá úrad kompetencie sa vyjadrovať,“ dodal hovorca regulačného úradu.
Riaditeľka SAPI Veronika Galeková, za účasti zástupcov Asociácie malých vodných elektrární, Asociácie hydroenergetikov Slovenska, Komory užívateľov a výrobcov obnoviteľných zdrojov energie a občianskeho združenia Energia budúcnosti dnes na tlačovej konferencii uviedla, že ÚRSO a ani distribučné spoločnosti v SR napriek nálezu ÚS SR z júna 2016 o neústavnosti tzv. G-komponentu neprestali fakturovať tento poplatok.
ÚRSO podľa nej do pripomienkového konania minulý mesiac predložil návrh vyhlášky, ktorou sa ustanovujú pravidlá pre fungovanie vnútorného trhu s elektrinou a pravidlá pre fungovanie vnútorného trhu s plynom.
ÚRSO tak podľa Galekovej robí tú istú chybu, keď sa opäť usiluje podzákonným predpisom obísť znenie zákona a zaviesť G-komponent aj pre tých výrobcov, ktorí nemajú s prevádzkovateľom distribučnej sústavy uzavretú zmluvu o prístupe do distribučnej sústavy. „Výrobcovia zelenej energie preto regulačnému úradu vyčítajú protizákonné zavedenie povinnosti platiť G-komponent len na základe zmluvy o pripojení. Podľa nálezu ÚS SR môže byť G-komponent podmienený len zmluvou o prístupe do distribučnej sústavy,“ podčiarkla Galeková.

Súvisiace články

Aktuálne správy