Británia sa začína pripravovať na členstvo vo WTO

Británia sa začína pripravovať na splnenie podmienok členstva vo Svetovej obchodnej organizácii (WTO) po svojom odchode z Európskej únie (EÚ). Vláda v Londýne sa pritom bude snažiť, aby si pri vstupe do WTO zabezpečila rovnaké podmienky, aké má teraz ako jedna z krajín EÚ. Oznámil to dnes britský minister obchodu Liam Fox.
Británia sa po brexite bude musieť s WTO dohodnúť na vlastných podmienkach členstva a záväzkoch voči organizácii, keďže aktuálne sa na ňu vzťahujú podmienky, ktoré dohodla EÚ ako celok.
Fox v písomnom stanovisku pre parlament uviedol, že vláda v snahe „minimalizovať prerušenie globálnej obchodnej výmeny“ po odchode EÚ, pripraví návrh plánu na zabezpečenie podmienok fungovania Británie vo WTO, ktoré budú čo najviac kopírovať súčasné podmienky. Fox ale zároveň pripomenul, že dohoda s WTO nie je predobrazom prípadnej budúcej obchodnej dohody s EÚ.
Mnohí experti predpovedajú, že vláda v Londýne len „odkopíruje“ dohodu medzi WTO a EÚ, takže rokovania by mali byť pomerne ľahké až na kapitoly, ktoré sa budú týkať poľnohospodárstva.
Budúcu dohodu medzi Britániou a WTO budú musieť schváliť všetci členovia Svetovej obchodnej organizácie.

Súvisiace články

Aktuálne správy