Počet schválených hypoúverov presiahol 201 tisíc

V medziročnom porovnaní je to nárast o 6,2 %.

Banky schválili ku koncu októbra tohto roka 201 367 nových zmlúv na hypotekárne úvery. Ako ďalej vyplýva z informácií zverejnených Národnou bankou Slovenska, v medziročnom porovnaní je to nárast o 6,2 %. Ku koncu desiateho mesiaca minulého roka ich bolo totiž 189,6 tisíca. Hranicu 190 tisíc úverov banky prekročili v novembri 2015, dvestotisícovú hranicu v septembri 2016 a stav zmlúv každomesačne narastá.

Najväčší podiel z jednotlivých bánk na celkovej výške poskytnutých hypotekárnych úverov v októbri tohto roka mala VÚB banka, a to 32,43 %. Tesne za ňou bola Tatra banka s podielom 29,53 %. Slovenská sporiteľňa mala podiel 15,64 %. Ostatné banky mali podiel menší ako 7 %.

Licenciu na poskytovanie hypotekárnych úverov má osem bánk. Hypotekárne banky v minulosti postupne rozširovali možnosti financovania bývania aj o spotrebné úvery zabezpečené nehnuteľnosťou a iné úvery na bývanie. Tieto úvery na bývanie v niektorých prípadoch nahrádzajú klasické hypotéky, pričom klasické hypotekárne úvery niektoré banky poskytujú už len minimálne.

Súvisiace články

Aktuálne správy