Rast americkej ekonomiky sa má zrýchliť

Podľa mediánového odhadu Národnej asociácie podnikových ekonómov sa hrubý domáci produkt USA v roku 2017 zväčší o 2,2 % po tohtoročnom odhadovanom raste o 1,6 %.

Americká ekonomika v budúcom roku zrýchli rast, tvorba nových pracovných miest sa však pravdepodobne spomalí. Vyplýva to z aktuálnej prognózy, ktorú zverejnila v pondelok Národná asociácia podnikových ekonómov (NABE). Podľa mediánového odhadu sa hrubý domáci produkt (HDP) v USA v roku 2017 zväčší o 2,2 % po tohtoročnom odhadovanom raste o 1,6 %. V porovnaní s dlhodobým priemerom za roky 1948 až 2015, kedy najväčšia svetová ekonomika rástla priemerným ročným tempom 3,1 %, bude očakávaný rast iba mierny.

Osemdesiat percent oslovených ekonómov však upozorňuje, že v horizonte najbližších piatich rokov sa bude ekonomika zväčšovať ročným tempom 2,5 % alebo menej. Návrat recesie sa považuje za nepravdepodobný, pričom 90 % oslovených ekonómov očakáva, že súčasná rastová vlna bude pokračovať prinajmenšom do roku 2018.

Z aktuálnej prognózy NABE ďalej vyplýva, že americkí zamestnávatelia by mali v roku 2017 vytvoriť každý mesiac v priemere 168 tis. pracovných miest, čo prestavuje spomalenie oproti aktuálnemu roku, v ktorom každý mesiac pribúda 180 tis. nových pozícií. Miera nezamestnanosti, ktorá v novembri dosiahla deväťročné dno 4,6 %, sa má v roku 2017 pohybovať v priemere na úrovni 4,7 %. Silný trh práce a vyššie mzdy pravdepodobne prispejú k výraznému zrýchleniu inflácie. Ekonómovia očakávajú, že spotrebiteľské ceny v budúcom roku vzrastú o 2,3 % z tohtoročných odhadovaných 1,2 %.

Americká centrálna banka podľa správy pravdepodobne zvýši úrokové sadzby už na svojom budúcotýždňovom zasadnutí a k ďalším dvom zvyšovaniam by mala pristúpiť v budúcom roku.

Súvisiace články

Aktuálne správy