Ceny ropy mierne klesli, cena Brentu sa však stále drží nad 54 USD/barel

Ceny ropy zaznamenali pokles o necelé 1 %, keď vývoj na trhu ovplyvnili informácie o ďalšom zvýšení počtu aktívnych ťažobných zariadení v USA. To signalizuje rast produkcie v Spojených štátoch, čo by mohlo oslabiť vplyv dohody štátov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a Ruska o obmedzení ťažby. Cena ropy Brent sa však po prudkom raste v minulom týždni naďalej drží nad 54 USD za barel (159 litrov).
Štáty OPEC a Rusko sa minulý týždeň dohodli na tom, že od januára budúceho roka znížia produkciu spolu o 1,5 milióna barelov denne. Krajiny OPEC v priemere o 1,2 milióna a Moskva o 300.000 barelov denne. Dohoda výrazne podporila ceny ropy, pričom cena ropnej zmesi Brent vzrástla za celý týždeň zhruba o 15 % a cena americkej ľahkej ropy WTI približne o 12 %.
Neskôr ale spoločnosť Baker Hughes oznámila, že počet aktívnych ropných zariadení v USA sa v minulom týždni zvýšil o ďalšie tri. Ako dodala banka Goldman Sachs, od konca mája tohto roka ich počet vzrástol už o 161. Zvýšenie ťažby v USA by mohlo minimalizovať pozitívny vplyv rozhodnutia OPEC na ceny komodity.
Navyše, Rusko oznámilo, že vo vysokej produkcii ropy pokračovalo aj v novembri. Keďže zníženie o 300.000 barelov denne od januára bude vychádzať z novembrovej hodnoty, táto redukcia v skutočnosti nebude mať na ropné trhy taký vplyv, ako sa pôvodne očakávalo.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou vo februári klesla do 8.16 h SEČ o 43 centov (0,79 %) na 54,03 USD (50,77 eura) za barel. V rovnakom rozsahu, o 43 centov, klesla aj cena americkej ľahkej ropy WTI s januárovým kontraktom, ktorá tak dosiahla 51,25 USD/barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy