Talianske referendum stlačilo kurz eura na vyše 20-mesačné minimum

Kurz eura klesol oproti doláru na vyše 20-mesačné minimum, keď trhy zareagovali na porážku talianskeho premiéra Mattea Renziho v referende o ústavnej reforme. Výsledok by podľa niektorých analytikov mohol viesť k destabilizácii bankového sektora v krajine.
Talianski voliči v nedeľnom referende odmietli ústavnú reformu, ktorá podľa Renziho mala obmedziť byrokraciu a podporiť konkurencieschopnosť krajiny. Po zverejnení exit pollov, ktoré naznačili jasné víťazstvo tábora odmietajúceho ústavnú reformu, Renzi oznámil, že odstúpi z funkcie. Deje sa tak v období veľmi krehkej ekonomiky a problémov bankového sektora s likviditou. Ekonómovia sa obávajú najmä toho, či túto situáciu nevyužije populistické Hnutie 5 hviezd na ďalšie referendum, a to o vystúpení krajiny z eurozóny.
Kurz eura klesol v reakcii na vývoj v Taliansku zhruba o 1,4 % na 1,0505 USD/EUR. To bola najnižšia hodnota od marca minulého roka. Neskôr sa kurz eura čiastočne zotavil na 1,0539 USD/EUR.
Analytici sa obávajú, že prípadná ďalšia kríza v eurozóne môže stlačiť kurz eura až na 0,8000 USD/EUR. Kurz dolára totiž podporujú okrem iného aj očakávania, že americká centrálna banka na decembrovom zasadnutí zvýši úrokové sadzby a s ďalším zvyšovaním sa počíta aj na budúci rok.

Súvisiace články

Aktuálne správy